Pas på: Derfor kan det være strafbart at dele denne type af videoer

Foto: Shutterstock.com

Hver dag bliver der delt et hav af videoer online. Fornylig er en video af et voldeligt overfald på et toilet gået viralt her i Danmark. Den er blevet delt på både websites og på sociale medier. Men det kan være ulovligt at dele den.

Det handler om hensynet til offeret, der ikke skal krænkes yderligere. Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Læs også

Far udsætter søn for livsfare for det ‘perfekte’ billede

Syd- og Sønderjyllands Politi har appelleret til, at man stopper med at dele videoen med det voldelige overfald på toilettet og heller ikke gemmer den. Det kan være ulovligt at dele den. 

Mange har været uforstående overfor, hvorfor det skulle være ulovligt at dele en video af den type. Der er tale om unge, hvor en bliver slået på og ydmyget, ikke om for eksempel børneporno.

Ingen har ret til at videredele

Allerede den første, der deler den, har gjort noget ulovligt. Når personen på videoen ikke klart og tydeligt har givet et andet menneske lov til at dele et billede eller en video af sig selv i den situation, har ingen andre ret til at videredele det. 

Det gælder også de næste i rækken, som modtager eller finder den på nettet eller andre steder. Ved at dele den tilføjer man offeret en yderligere krænkelse. Den forurettede har krav på ikke at blive stillet til offentlig skue.

Det hører under Straffelovens paragraf 264 d. Den lyder:

“Med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, der uberettiget videregiver meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden. Bestemmelsen finder også anvendelse, hvor meddelelsen eller billedet vedrører en afdød person.”

Politiet efterforsker derfor også den deling, der er sket af videoen. Det kan allerede nu ses, at delingen har været omfattende. Om der skal rejses tiltaler i den forbindelse vil først blive afgjort senere.

Læs også

Fødevarestyrelsen tilbagekalder salat solgt over hele landet: kan gøre dig feber-syg

 

 

 

Dagens Gossip