Ramt af smitte: 25.000 må aflives

Foto: Shutterstock

25.000 høns må lade livet, efter at et smitteudbrud er opdaget.

Det er blandt en hønsebesætning i Tustrup ved Randers, at der er fundet smitte af fugleinfluenza H5N8. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse

Mandag eftermiddag har prøver fra Statens Serum Institut vist, at hønsebesætningen er ramt af den frygtede fugleinfluenza. Udbruddet kommer efter en uge, hvor der er fundet fugleinfluenza i vilde fugle på spredte lokaliteter fra den tyske grænse i syd til Aalborg i nord.

“Et udbrud af fugleinfluenza i tambesætninger er særdeles alvorlig for besætningen og en trussel for alle ejere af fjerkræbesætninger, for sygdommen har en høj dødelighed,”siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, John Larsen.

Læs også

26-årig mand dræbt i voldsom ulykke: Efterforskes som selvmord

Det er Fødevarestyrelsen som i samarbejde med Beredskabsstyrelsen vil stå for aflivningen af fjerkræbesætningen allerede senere i denne uge. Fødevarestyrelsen etablerer en 3 og en 10 km zone rundt om den smittede farm, hvor fjerkræbesætninger vil blive underlagt særlige restriktioner. 

Afliver for at forebygge smittespredning

“Vi afliver den smittede besætning for at forebygge smittespredning, og opfordrer fjerkræavlere i hele landet til at tage alle nødvendige forholdsregler. Det er bl.a. vigtigt, at de beskytter deres fjerkræ mod vilde fugle med overdækning og tag,” fortæller John Larsen.

Når Fødevarestyrelsen finder fugleinfluenza i en dansk besætning, går der straks besked om udbruddet til bl.a. EU. Som følge af internationale aftaler stopper eksport af æg, fjerkræ og fjerkræprodukter til visse markeder uden for EU i mindst tre måneder. Handel med EU-landene kan fortsætte som hidtil.

Mens fugleinfluenza er meget alvorlig for fugle, er der ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i fugle i Europa, herunder H5N8.

I øjeblikket indsamles og testes fugle fra hele landet. Det oplyses at svar forventes løbende.

Læs også

Bekymret Mette Frederiksen: Nu reagerer hun på trusler

 

Dagens Gossip