Rigshospitalet finder ny dødelig sygdom i Danmark

Foto: Shutterstock.com

Rigshospitalet bekræfter fund af ny dødelig sygdom, som tidligere er blevet fundet i USA.

Sygdommen, der er blevet fundet af to læger på Rigshospitalet, går under navnet 'Vexas-syndrom'. Det er en sygdom, der kun rammer mænd, og blev identificeret af et amerikansk forskningshold for omtrent et år siden.

Syndromet findes dog tilsyneladende ikke kun i USA, da det nu er blevet fundet blandt patienter på Rigshospitalet i København. Det skriver B.T.

Læge- og forsker Jakob Werner Hansen forklarer, at en række mandlige patienter har haft uforklarlige sygdomssymptomer i et stykke tid, hvilket ikke har kunne diagnosticeres. Pludselig slog det ham, at der potentielt kunne være tale om Vexas-syndromet.

Det fik ham til at kontakte Niels Graudal, der er speciallæge i reumatologi. De besluttede sig for, at de sammen ville iværksætte en række undersøgelser. Det førte til, at de opdagede, at de syndromet også havde ramt danske patienter.

"Indtil videre har vi identificeret fem danske patienter med syndromet, men der er allerede flere på vej til at blive undersøgt, så vi forventer der er flere," siger Jakob Werner Nielsen til B.T.

Han påpeger desuden, at syndromet sandsynligvis er mere almindeligt, end man tror. Det rammer især mænd i alderen fra 50 år og opefter. Symptomerne spænder bredt, men kan være alt fra bindevævssymptoner og blodmangel til hudforandringer og smerter i næse og ører.

Årsagen til, at syndromet kun rammer mænd er, at det knytter sig til et gen, der sidder på X-kromosomet. Det har mænd kun ét af, hvorimod kvinder har to, og derfor kan tåle, hvis det ene bliver sygt.

B.T. oplyser, at den amerikanske forskning viser, at dødeligheden blandt folk, der rammes af syndromet er meget høj. Da det er en relativt ny sygdom, er det ikke noget, der findes nogen behandling for, forklarer Jakob Werner Nielsen.

"Lige nu er der ikke nogle konkrete behandlingsmuligheder. Der er kun medicin, der kan dæmpe symptomerne. Men i fremtiden håber vi, at der vil være mulighed for at udskifte de dårlige stamceller, hvis det bliver opdaget tidligt og man kan tåle denne behandling," siger han.

Læs også

Pålægsfavorit solgt i blandt andet Bilka: Fjernes fra hylderne

 

Læs også

Fødselsdagsfejring går galt: Ild i superstjerne

 

Læs også

DMI varsler: Voldsomt vejr på vej

 

 

Dagens Gossip