Så høj og tung er den gennemsnitlige dansker: Forskningsleder er bekymret

Mathias Madsen

139 uger siden

|

01/09/2022
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danskerne bliver både højere og tungere, og det er noget, der bekymrer.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis du synes, at du har taget lidt på de seneste år, er du formentlig ikke den eneste. 

Den gennemsnitlige dansker bliver nemlig tungere og tungere, og selvom vi også bliver højere og højere, er det ikke hele forklaringen. 

Ifølge Politiken har danske mænd og kvinde fået både flere centimeter i højden og flere kilo på vægten de seneste 34 år. 

Danske, voksne mænd er således i gennemsnit 2,8 centimeter højere og 9,4 kilo tungere i dag end for 34 år siden, og for kvinderne er de tal på henholdsvis 1,6 centimeter og 9,1 kilo. 

Det viser tal fra befolkningsundersøgelserne 'Sundheds- og sygelighedsundersøgelserne' og 'Danskernes Sundhed'.

Disse er udfærdiget af Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, som har indsamlet data om danskernes højde og vægt hvert fjerde år siden 1987. 

Forskningschefen på instituttet, Anne Illemann Christensen, har forklaret, at danskernes stigende vægt og højde formentlig skyldes bedre ernæring. 

"[...] Vi har målt i over 30 år, men ser man endnu længere tilbage, er højden steget gennem mange år, og ernæringsforholdene er generelt blevet bedre. Ernæring skal også ses i sammenhæng med, at vi får mad nok. For mange år siden var der nogle, som sultede, men gradvist blev alle mætte og fik mad nok, ligesom sammensætningen af mad blev bedre og bedre," har hun således forklaret. 

Så meget vejer og måler den gennemsnitlige dansker

Den gennemsnitlige danske mand vejede i 1987 77 kilo og var 177,4 centimeter høj, men i dag lyder de tal på hele 86,4 kilo og 180,2 centimeter. 

Hos kvinderne lød tallene i 1987 på 62,3 kilo og 165,1 centimeter, mens de i dag lyder på 71,4 kilo og 166,7 centimeter. 

Selvom det naturligvis er positivt, at danskernes får bedre ernæring, og at de fleste nok er glade for et par ekstra centimeter i højden, så er Christensen bekymret for stigningen i danskernes vægt. 

"Vægten er ikke steget proportionalt med udviklingen i højden, særligt blandt kvinder. Det er mere problematisk, fordi det medfører, at flere er blevet overvægtige," har hun forklaret og uddybet, at det "øger risikoen for en række livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes."

Danskernes stigende vægt skyldes altså ifølge undersøgelserne ikke kun vores stigende højde, men også, at vi bliver mere og mere overvægtige. 

Ifølge forskningslederen skal årsagen til den stigende vægt blandt andet findes hos billig og usund mad, for lidt motion og for meget stillesiddende arbejde.

 

 

 

 

Ads by MGDK