Sådan vil Danmark håndtere ny coronavariant

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Styrelsen for patientsikkerhed kommer med en guideline for, hvordan man vil håndtere smitten med den nye coronavariant.

Styrelsen for patientsikkerhed kom i lørdags med en række punkter hvorpå man kommer med idéer til håndteringen af den nye coronavariant Omicron (B.1.1.529), som netop har gjort sit indtog på dansk jord.

Mutationen kommer fra Sydafrika og skulle eftersigende være dobbelt så smitsom den indiske deltavariant, der indtil nu har været den mest faretruende.

Læs også

DMI: Flere dages sne i næste uge

Der er indtil videre registreret to smittetilfælde med Omicron i Danmark, men den forventes at sprede sig hurtigt. Styrelsen for patientsikkerhed skriver i en pressemeddelse lørdag blandt andet: 

Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler indrejsende til Danmark fra Sydafrika, Lesotho, Eswatini, Mozambique, Zimbabwe, Botswana og Namibia at lade sig teste og gå i isolation indtil, der foreligger et negativt testsvar på indrejsedagen, dag 4 og dag 6 efter indrejse.

Styrelsen for Patientsikkerhed foretager samtidig intensiveret smitteopsporing af nære kontakters nære kontakter ved de første to påviste tilfælde af den nye virusvariant Omicron (B.1.1.529) i Danmark.

Styrelsen for Patientsikkerhed foretager smitteopsporing i både 2. og 3. led, når der bliver konstateret smittetilfælde, der har relation til indrejse fra ophold i Sydafrika, Lesotho, Eswatini, Mozambique, Zimbabwe, Botswana og Namibia.

Det sker ud fra et forsigtighedsprincip og som en samlet anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut om, at der sker en midlertidig skærpelse af retningslinjerne for opsporing og håndtering af nære kontakter.

Anbefalingen til alle nære kontakter dvs. 2. led til smittede med Omicron (B.1.1.529) vil uanset vaccinationsstatus være at gå i isolation og lade sig teste på dag 1, 4 og 6. Isolation kan tidligst ophøre ved negativ test dag 6.

Den intensiverede opsporing i 3. led indebærer opsporing af alle nære kontakters nære kontakter, der uanset vaccinationsstatus vil blive anbefalet at gå i isolation og blive testet på dag 1, 4 og 6.

Isolationen bør tidligst ophøre efter en negativ test på dag 6. Skærpelsen af retningslinjerne gælder ind til, der er mere viden om den nye variant Omicron (B.1.1.529).

Læs også

Nye symptomer på Omikron: Dette kan du forvente

 

Dagens Gossip