Det kan gå hen og blive rigtigt dyrt i længden, hvis du dagligt benytter dig af offentlig transport. Men det bliver dog dyrere for nogle dele af landet end andre.
Fra den 21. januar 2024 vil danskere, der benytter sig af offentlig transport, mærke en prisstigning, der varierer markant afhængigt af deres geografiske placering. Denne udvikling afslører, at der er betydelige forskelle i prisstigninger på tværs af landet, hvilket har skabt debat og forundring blandt pendlere.
Det skriver B.T.
For beboere i områder som Ballerup og Klampenborg, der for eksempel rejser til København, vil en togtur på fire zoner stige med 12 procent, hvilket konkret betyder, at et pendlerkort stiger fra 750 kroner til 840 kroner. Derimod vil pendlere mellem København og Odense opleve en mere moderat stigning på 6,4 procent, svarende til 240 kroner om måneden.
Interessant nok undgår beboere i byer som Korsør, Nykøbing Falster og Kalundborg helt disse prisstigninger på deres pendlerkort til København. Denne regional uensartethed i prisændringer skaber enfrustration over landet, hvor nogle pendlere står over for betydelige økonomiske belastninger, mens andre slet ikke påvirkes.
DSBs kundechef, Charlotte Saltoft Kjærulff, forklarer denne udvikling: "I år er det særligt priserne på de lidt kortere rejser, der typisk foretages med bus og metro, der stiger." Hun peger på stigende omkostninger til brændstoffer og el samt et signifikant fald i antallet af buspassagerer efter coronakrisen som væsentlige årsager.
Ifølge Charlotte Kjærulff er det en balancegang mellem at lukke ruter eller hæve priserne. Hun påpeger, at prisstigningen på 12 procent for en kunde i Ballerup afspejler et større udvalg af transportmuligheder sammenlignet med steder som Korsør, hvor togafgange er mere sparsomme. Denne forklaring fremstår som en afvejning af serviceudbud versus prisstigninger.
Samtidig har det fremgået, at DSBs pendlere sidste år modtog 40 millioner kroner i kompensation for forsinkede tog, en stigning på 64 procent fra 2022.