Skræmmende tal: Knap hver tredje unge ryger vil dø af rygning

Foto: Polfoto

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen får Kræftens Bekæmpelse til at kræve, at prisen på smøger skal op.

29 procent af unge rygere mellem mellem 11 og 17 år - altså knap hver tredje - forventes at dø på grund af deres rygning.

Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen, som optræder i et svar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg. Det skriver DR.dk.

De nye tal skaber dybe panderynker hos Kræftens Bekæmpelse, der mener, at man straks bør hæve prisen på cigaretter i Danmark for at vende den uhyggelige udvikling.

Læs også

Sømanden Anders mødte sin drømmekvinde i toget: Nu hitter hans romantiske efterlysning på Facebook

På Christiansborg er det dog kun de Radikale, der har meldt ud, at man er villig til at hæve prisen på en pakke cigaretter til 90 kroner, og det er for dårligt, mener Kræftens Bekæmpelse.

- Det er tæt på at være en national katastrofe, at vi tillader så mange børn og unge at begynde at ryge. Vi ved, at mange af dem vil dø af det, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker til DR og slår fast, at en prisstigning er afgørende.

- Det vigtigste er prisen. Det ved vi fra danske undersøgelser, internationale undersøgelser og de steder, hvor man har sat prisen op, der virker det, siger han til DR.

Læs også

Olufs smarte trick mod hveps går Danmark rundt: Bliver delt igen og igen

Derfor mener han, at landets politikere bør arbejde på, at så få unge som muligt begynder at ryge, inden de er blevet mellem 18-20 år. Herefter er chancen for at blive fast ryger nærmest minimal, forklarer Jesper Fisker.

- Vi skal gøre det så svært, utjekket og dyrt som muligt at tage den første smøg, for det er den, der er den farligste, lyder det til DR.

Udover højere priser på smøger ønsker Kræftens Bekæmpelse også et total rygeforbud i skoletiden. I dag er det forbudt at ryge på skoleområder, men det betyder, at de unge elever blot kan forlade skolens område for at tænde en cigaret. Derfor skal skoletiden være helt røgfri, mener Jesper Fisker.

Læs også

Unge piger tog svinedyr taxatur fra København til Aarhus: Da de nåede frem, måtte chaufføren tage benene på nakken

Hos Socialdemokratiet har man tidligere foreslået at skjule tobakken i butikker, neutrale cigaretpakker, samt muligheden for at fratage butikkers bevilling, hvis de fortsætter med at sælge smøger til unge.

Efter offentliggørelsen af de nye tal er socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, også klar til at følge anbefalingen fra Kræftens Bekæmpelse om røgfri skoletid, men når det kommer til en prisstigning på cigaretter, er man i partiet ikke sikker på, at det er den rigtige løsning, lyder det fra sundhedsordføreren.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip