Søren Brostrøm med ny udmelding om AstraZeneca-vaccine

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.

Brugen af vaccinen fra AstraZeneca er indtil videre sat på pause i Danmark indtil 15. april. Nu kommer Søren Brostrøm med ny udmelding om den omdiskuterede vaccine.

Sundhedsstyrelsen har valgt at sætte brugen af Vaxzevria, som er COVID-vaccinen fra AstraZeneca, på pause i sammenlagt 5 uger, frem til uge 15, mens vurderingen af brugen af vaccinen i det danske vaccinationsprogram mod COVID-19 er i gang.

Læs også

Arrangørerne slår fast: Det bliver til noget i år

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har på et møde onsdag konkluderet, at der sandsynligvis er en forbindelse mellem sjældne tilfælde af usædvanlige blodpropper med et lavt antal blodplader og COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca.

Det får Søren Brostrøm til at komme med en ny udmelding i en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.

”EMAs vurdering viser, at det var vigtigt at få undersøgt den mulige sammenhæng. Det bekræfter for os, at vi i Danmark har vist rettidig omhu ved at sætte vaccinen på pause, mens vaccinen bliver undersøgt. Vi afventer at få de danske resultater også, og forventer at komme med en udmelding i næste uge på baggrund af den viden, vi har fået opbygget,” siger direktør Søren Brostrøm. 

EMAs konklusion er, at der sandsynligvis er en mulig sammenhæng mellem de sjældne blodpropper og AstraZeneca-vaccinen. EMA opfordrer samtidig til, at både sundhedspersonale og vaccinerede skal være opmærksomme på symptomer, to uger efter vaccinen er givet. EMA konkluderer fortsat, at vaccinens fordele overordnet overstiger dens ulemper.

Sat på pause

Sundhedsstyrelsen har truffet beslutningen om pausen, mens der ventes på resultater fra igangværende nationale undersøgelser samt på udmeldingen fra EMA.

Risikoen for en mulig udvikling af alvorlige blodpropper blandt de allerede vaccinerede med vaccinen fra AstraZeneca i Danmark forventes nu at være overstået. 

”Vi kan se, at risikoen for de alvorlige bivirkninger i forbindelse med vaccinationen forventes at være størst inden for ca. 7-10 dage, den er ganske lille efter 14 dage og helt væk efter 21 dage. Vi kan også se, at der ikke ser ud til at være senere tilfælde af svære blodpropper. Derfor vurderer vi, at de nuværende personer i Danmark, der er vaccineret med vaccinen fra AstraZeneca, ikke længere behøver at være bekymrede for at få disse sjældne bivirkninger. AstraZeneca-vaccinens effekt har samtidig allerede ved 1. stik givet de cirka 150.000 vaccinerede en god beskyttelse mod COVID-19-sygdom,” siger Søren Brostrøm. 

Brugen af vaccinen fra AstraZeneca er indtil videre sat på pause i Danmark indtil 15. april.

Læs også

Danskere til dansefest: Nu er der bøder for 182.000 kroner

 

 

 

 

 

Dagens Gossip