Splittet af gensidig forsørgerpligt: Far er flyttet fra familien

Skrevet af Sol Stoffregen

21/01/2014

Mest læste i dag

En lille familie i Randers bestod af mor, far og to børn indtil den 1. januar 2014, hvor familien blev reduceret til tre. Faren er flyttet.

28-årige Rikke Greve og kæresten Peter Carlsen, som sammen har to børn på tre og otte år, har valgt at flytte fra hinanden for at få økonomien til at hænge sammen. Årsagen er den nye kontanthjælpsreform, der indebærer gensidig forsørgerpligt, som betyder at den ene samlevende skal forsørge den anden, hvis den ene part er i job og den anden part er på kontanthjælp. Det skriver ekstrabladet.dk  

LÆS OGSÅ: 12.000 skal forsørges af kæresten

Denne regel spænder ben for Rikke og Peters familieliv og økonomi. Mens Peter har job som it-support, er Rikke på kontanthjælp, fordi hun ikke har færdiggjort sin uddannelse som kontorelev som følge af, hun ikke kan finde en elevplads. Hvis parret var blevet boende sammen, ville Rikke blive trukket 6.500 kroner i kontanthjælp om måneden.

Den 1. januar flyttede Peter på et værelse i midten af Randers, mens Rikke og børnene bor som hele tiden lidt uden for Randers. 

- Jeg har været alene her i januar måned. Det er hårdt. Hold kæft, det er hårdt, siger Rikke Greve, der har været meget ked af det og depressiv i den seneste tid, til ekstrabladet.dk.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Familiens yngste medlem, den tre-årige søn, har taget farens flytning meget tungt.

- Min søn er blevet rigtig sur på sin far. Hvis min søn skal have en tør ble, så skal det altid være mor. Når han slår sig, så er det også mor. Det er ikke særlig sjovt. Det må være hårdt, når man i forvejen ikke kan se sin søn i fire-fem dage om ugen. Når Peter så endelig ser ham, så vil drengen ikke, fordi han er sur, siger Rikke Greve til ekstrabladet.dk.

LÆS OGSÅ: Socialrådgivere om gensidig forsørgelse: Det bliver problematisk

Det plager Rikke og Peter, at de ikke kan få oplyst af kommunen eller andre myndigheder, hvor ofte de må se hinanden eller børnene. Ifølge de nye regler er det op til den enkelte kommune at skønne, hvornår man er samlevende eller ej.

- Det værste er, at man ikke kan få svar på, hvad man må og hvad man ikke må. Vi ved jo ikke, hvor meget vi må være sammen eller, hvordan vi må være sammen. Hvor vi må være sammen. Der er ingen, der kan fortælle os i kommunen, hvor tit vi må sove sammen, eller om han må komme her og være sammen med sin søn, siger Rikke Greve til ekstrabladet.dk.

Læs hele historien her.