Spottet: Livsfarlig larve nærmer sig Danmark

Den livsfarlige larve, Egeprocessionsspinderlarven, er blevet spottet i sin 'fuldendte' udgave på Lolland-Falster, og det peger på, at der ikke går længe, før selve larven begynder at hærge i Danmark.

Det er blot to måneder siden, af de fleste medier i Danmark kunne berette om den farlige Egeprocessionsspinder-larve, der var på vej mod landet. Larven stod bag flere lukninger af veje i Tyskland, og Rostock hvor den blev spottet i senest, er blot en spytklat væk fra Danmark.

Nu er der dog kommet nyt i sagen og den livsfarlige larve, da slutresultatet af larven - nemlig en natsværmer - er blevet spottet i Danmark. Larven bliver nemlig til en natsværmer, og den er blevet set på Lolland-Falster, hvilket altså peger på, at larven kan være meget tæt på.

Læs også

Dødsensfarlig larve lukker veje i Tyskland - Nu er den på vej mod Danmark

Heldigvis fristes man til at sige, er det blot hannen, der er blevet observeret i Danmark, og da hunnen ikke flyver lige så langt som den mandlige modpart, så forventes det ikke, at hunnen er nået til Danmark endnu, hvor de kan yngle og lægge æg.

Seniorrådgiver på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, Iben Margrete Thomsen fortæller, at man ikke kan sætte en præcis tidsramme for, hvornår larven forventes at ramme Danmark, og det kan være om 1, 5 eller 10 år.

Børn indlagt og flere opereret i øjnene

Larven er meget lille og ser forholdsvis uskyldig ud, men den kan i værste fald koste liv. Det er hårene på larven, der er giftige, men man behøver ikke engang at røre larven, for at det kan gå galt.

Hårene er så små, at de ikke er til at se med det blotte øje, når de svæver rundt i luften. Dermed kan de ende i dit luftrør, i din næse eller øjne, og det kan gå rigtig galt.

Ifølge DR blev ni børn indlagt i byen Mülheim i juni, da de havde indåndet de små hår fra larven. Ydermere er seks personer blevet opereret i øjnene i byen Münster, efter at de har fået hår fra larven i øjnene.

Danskere der rejser sydpå, opfordres derfor til at være meget påpasselige og opmærksomme på både larven og symptomer. Hvis man ender med at indånde hår fra larven, så vil det kunne føre til udslæt, åndedrætsproblemer, kvalme og opkast. Er man særligt overfølsom over for giften i larvens hår, så vil den i værste fald kunne medføre døden, hvis man ikke får lægehjælp.

Forrige år blev flere danskere syge efter at have været i kontakt med en larve, der læner sig som af egeprocessionsspinderen. Det var den såkaldte fyrre-processionsspinderlarver, der hærgede på Bornholm.

Egeprocessionsspinderlarven er dog mere giftig, og derfor frygter man, at den kommer til Danmark. I Tyskland forsøger man at udrydde larven ved at fælde de træer, hvor larven bygger rede.

Læs også