Stor aktion: Flere millioner i bøde for salg a e-cigaretter

Foto: Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen har indstillet et stort millionbeløb i bøder for ulovligt salg af e-cigaretter.

Små, farverige og navne som 'cotton candy ice' og 'strawberry ice cream'; det er beskrivelsen af ulovlige e-cigaretter, som i de seneste måneder har vundet enormt stort indpas blandt danske unge.

De såkaldte 'puff bars' er engangs e-cigaretter, som for eksempel har 600 sug i sig.

Det skyldes ikke mindst en enorm let tilgængelighed, som har været til stor gavn for interesserede købere helt ned til 13-14 års alderen.

Læs også

Jenna blev smidt ud af fitness-center: - 'Dine bryster er for store'

De ulovlige e-cigaretter har sågar fået fungerende sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at se på, om man kunne gøre noget for at forhindre udbredelsen af de såkaldte ‘puff bars’.

Og noget har man kunne gøre, for Sikkerhedsstyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at en større aktion målrettet salg- og markedsføring af produkterne har givet pote.

Foreløbigt har Sikkerhedsstyrelsen, der er på landsdækkende kontrol, politianmeldt i alt 56 kiosker, butikker, hjemmesider og enkeltpersoner.

Flere gange har de fundne mængder af ulovlige produkter været så store, at politiet er blevet tilkaldt for at beslaglægge varerne.

- Vi er rigtig glade for samarbejdet med politiet, og vi har sendt de første politianmeldelser afsted. Vores samlede bødeindstillinger til politiet løber foreløbigt op i lidt over 36 millioner kroner. Nu er det så op til politiet og domstolene at skabe en retspraksis for de nye regler, siger Lone Brose, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Hovedparten af bødeindstillingerne er rettet mod hjemmesider, mens 13 af sagerne handler om fysiske butikker eller enkeltpersoner.

Foreløbigt har Sikkerhedsstyrelsen fundet 65 annoncer på salgsplatforme som Den Blå Avis, Gul og Gratis og Trendsales, hvoraf alle annoncer er blevet lukket.

På sociale medier forsøger Sikkerhedsstyrelsen at opspore salgsprofiler og har foreløbigt fået lukket 280 profiler på medierne Snapchat, Instagram, TikTok og Facebook.

- Vi har virkelig sat nogle kræfter ind på tværs i styrelsen, og det giver pote. Vi håber, at den samlede indsats i alt betyder, at det bliver sværere for forhandlere af de ulovlige engangs e-cigaretter at nå børn og unge med produkter, der er skadelige for deres sundhed og udvikling, siger Lone Brose.

Læs også

Lokal Rema 1000 udsat for svindelnummer flere gange: Nu advarer politiet

 

Dagens Gossip