Stort dilemma i dansk fængsel: Hvor skal kvinden med mandligt kønsorgan hen?

Foto: Shutterstock.com

Skal kvinden med det mandlige kønsorgan behandles som kvinde eller mand i fængslet? Det dilemma står Herstedvester Fængsel over for.

I Herstedvester Fængsel har de fået sig lidt af et hovedbrud med en 58-årige indsat. Den indsatte kvinde er ifølge Radio24syv født som intetkøn, og fik i 2015 foretaget et juridisk kønsskifte fra mand til kvinde.

Kriminalforsorgen nægter dog at behandle den indsatte med det mandlige kønsorgan som en kvinde, og det har fået den indsatte til at lægge sag an mod Kriminalforsorgen.

Læs også

Utroligt billede af kvinde der føder, viser knogler blive skubbet gennem hendes ryg

Den indsatte kvinde afsoner i øjeblikket sin straf i et mandefængsel, hun bliver kropsvisiteret nøgen af det mandlige personale, og hun omtales konsekvent som ‘han’ af Kriminalforsorgen.

Det fortæller kvindens advokat, Frederik Blicher ifølge Radio24syv. Han fortæller også, at kvinden ofte protesterer mod kropsvisitationen, og beder om at få en kvinde til det i stedet.

“Hun gør ofte protest imod det og siger, "jeg er født interkøn, jeg er en kvinde, og jeg vil gerne have, at det er en kvinde eller sundhedspersonale, der nøgenvisiterer mig", og det affejer de meget hurtig,” fortæller advokaten til mediet.

Voldtog kvinder

Den 58-årige indsatte har i mange år været i politiets varetægt. Hun blev i 1990 en forvaringsdom for en grov voldtægt af en kvinde, og hun havde på daværende tidspunkt allerede en dom for voldtægt og et voldtægtsforsøg.

For 10 år siden blev hun så løsladt på prøve, men året efter begik hun et bankrøveri. I 2012 fik hun en ny forvaringsdom, og det er den, som den 58-årige sidder inde for nu.

Mens voldtægterne og forbrydelserne stod på, var den indsatte dog ikke juridisk en kvinde. Det blev dog muligt i 2014, uden at man skal skulle have foretaget en kønsskifteoperation.

Den 58-årige kvindes sag skal for retten den 4. maj næste år, og kvinden kræver 80.000 kroner i erstatning samt, at hun bliver behandlet efter de regler, som gælder for kvinder.

Læs også

Politiet leder efter fedladen onanist: Han fik en stor overraskelse, da han blottede sig for 16-årig pige

TV2 Østjylland - Seneste nyheder fra Aarhus og hele østjylland. Besøg TV2 Østjylland for flere spændende historier.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip