Koncentrationsbesvær og hukommelsessvigt breder sig, mens der ses et fald i de fysiske reaktioner. Det er nogle af konklusionerne i Ifs Nordiske Helbredsrapport 2025, som bygger på en omfattende undersøgelse af stress og arbejdsliv i Norden.
- Danmark har ry for ro og balance, men tallene viser en anden virkelighed. Vi er måske ikke i en synlig panik, men danskerne er mentalt pressede i det skjulte, siger Kristina Ström Olsson, helbredsstrateg i If Forsikring, i en pressemeddelelse.
63 procent er stresset indimellem
Mens kun 10 procent af danskerne siger, at de ofte føler sig stressede, oplever hele 63 procent af de adspurgte 1.065 danskere stress “indimellem”. Hele 35 procent har været stressede i mere end seks måneder. Det er lavere end i vores nabolande Norge og Sverige, men stadig et væsentligt tegn på langvarig belastning.
Sammenlignet med 2024 viser målingen fra 2025, at stress ikke nødvendigvis er stigende i Danmark, men at den ændrer karakter.
Særligt bemærkelsesværdigt er det, at mange danskere rapporterer kognitive symptomer som dårligere hukommelse og problemer med at koncentrere sig. 55 procent af danskerne melder om en stigning i hukommelsesbesvær, hvilket er hele 10 procentpoint flere end sidste måling i Ifs helbredsrapport fra 2024. Også en stigning i danskere, der oplever øget irritabilitet, fra 48 procent i 2024 til 52 procent i 2025, indikerer en reaktion på overbelastning.
Samlet er der tale om et stressmønster, der ikke nødvendigvis mærkes med det samme, men det tærer langsomt på trivsel og arbejdsevne, forklarer helbredsstrategen:
- Vi ser et skifte fra akutte stressreaktioner til mere snigende mentale symptomer. Det er et faresignal, der kræver handling og som bør have skærpet opmærksomhed hos både arbejdsgivere og i sundhedssystemet, siger hun.
- Når kognitive symptomer som koncentrations- og hukommelsesproblemer bliver mere udbredte, indikerer det en befolkningsgruppe, der mentalt er mere presset og kan få behov for en støtte, der i højere grad er målrettet denne type stress-konsekvenser, konkluderer Kristina Ström Olsson.
Kognitive symptomer er eksempelvis hukommelsesproblemer (glemme aftaler, navne, hvor man har lagt ting), koncentrationsbesvær (svært ved at holde fokus eller afslutte opgaver), vanskeligheder med at finde ord eller følge en samtale og problemer med planlægning og overblik (fx svært ved at strukturere dagen eller løse problemer), nedsat dømmekraft (fx træffe usædvanlige beslutninger eller misforstå sociale signaler).
Helbredsstrategen vurderer samlet, at rapportens danske resultater understreger behovet for tidlig indsats og mere målrettet forebyggelse af langvarig mental belastning.
Danmark har størst positiv fremgang
Danmark er det land i Norden, som fra sidste måling i 2024 har oplevet det mest markante fald i den oplevede negative stress. Derfor glæder helbredsstrategen sig over et fald på henholdsvis 6 procentpoint i danskere, der kæmper med angst som stresssymptomer og smerter som fx hovedpine.