Syng juletyven væk - Fem gode råd til at undgå indbrud

Skrevet af Henrik R

12/12/2018
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er ved at være den tid på året, hvor de fleste indbrud i Danmark begås. Politiet kommer med fem gode råd til, hvordan man holder tyven væk, og så har de endda skrevet en sang, der skal hjælpe dig med at synge tyven væk.

Dagens topnyheder

Julen er den tid på året, hvor der begås flest indbrud i de danske hjem. Det skyldes, at mange familier ikke er hjemme i juledagene, hvor de fejrer højtiden sammen med venner og familie. Derfor er mange huse den rene tyveri-buffet for tyveknægte, men der er flere måder hvorpå, man kan undgå at blive udsat for tyveri.

Politiet kommer derfor med flere gode råd til, hvordan man kan undgå at blive udsat for tyveri, og deres vigtigste råd er, at man sørger for, at ens hjem ikke ser fuldstændig forladt ud.

”Man kan godt sige, at indbrudstyve er professionelle på deres felt. De ved udmærket godt, hvad de skal holde øje med - og et hjem, der oser af at være forladt, er lige til at gå til. Derfor handler det om, at hjemmet ser beboet ud, og at man i nabolaget står sammen om at holde et vågent øje med kvarteret,” lyder det fra Jesper Pedersen, der er vicepolitiinspektør hos Fyns Politi.

Fem gode råd til at sikre hjem dit mod indbrud

Hvis du er blandt dem, der rejser væk fra din bolig i løbet af julen, og gerne vil føle dig på den sikre side, så kommer der her fem gode råd, der kan hjælpe dig med at sikre din bolig mod indbrud.

  1. Gem alle de værdifulde genstande væk, så de ikke er synlige fra vinduerne.
  2. Få naboen til at holde et øje med huset. Naboen kan blandt andet stille sin bil i indkørslen, tømme postkassen og bruge skraldespanden, så det ligner, at huset er beboet i perioden. Hvis det har sneet, kan naboen traske rundt foran huset, så der er fodspor i sneen.
  3. Lad lys, radio og TV stå tændt. Det er smartest at bruge en timerfunktion, så de slukker og tænder på forskellige tidspunkter i løbet af døgnet. Har du en ringeklokke, så slå den fra, så tyvene ikke kan teste om du er hjemme ved at ringe på døren.
  4. Lad det være rodet i hjemmet. Lidt rod vil nemlig få det til at se ud som om, at der stadig er nogen hjemme. Et helt rent hjem med redte senge vil ligne, at man er rejst væk.
  5. Få sat bevægelsessensorer på din udendørsbelysning. Det vil gøre, at lyset pludselig bliver tændt, hvis en ubuden gæst bevæger sig ind på grunden. Dette kan være nok til at skræmme en tyv.

Foto: Shutterstock.com

 Syng tyven væk

Mens de overstående råd måske virker forholdsvis simple, så er de meget effektive. Han kommer ydermere med et godt råd, der handler om at være ekstra venlig i juletiden og hilse på folk, man ikke har set før.

”Det lyder måske som simple råd, men de er faktisk ret effektive. En god ide er også at hilse på folk i kvarteret, som man ikke kender. Tyve bryder sig ikke om at blive genkendt. Når man hilser på tyven, er han blevet set, og så er der risiko for, at han kan blive genkendt. Sådan en oplevelse kan få tyven til at forlade området,” lyder det fra vicepolitimesteren.

Sidst men ikke mindst, så har Fyns Politi skrevet en sang, der skal hjælpe dig med at huske på de forskellige ting, som de bør gøre inden du forlader dit hus. Melodien er ”Højt fra træets grønne top” og teksten er som følger.

Når du rejser fra dit hjem
Syn’s vi du skal huske
Tyven han kan være slem
Elsker højt at luske
Derfor synes vi, du bør
Sikre hjemmet før du kør
Råd vi gi’r dig gerne
Her er sagens kerne

Tænd og sluk ur, tegn på liv
kan vi anbefale
Vasketøj hængt på stativ
midt i et lokale
Yndlingsting skal gemmes væk
Husk, at tyven han er fræk
Kigger alle vegne
Dermed kan du regne

Nabohjælp er godt fordi
Tyven han bliver bange 
Han vil krybe helt i hi
Hvis I nu er mange
Der et vågent øje har
Naboer vær juleklar
Gør det til ære 
Nabohjælp at være

Det anbefales at du synger sangen, inden du forlader dit hjem, og ikke umiddelbart, hvis der står en indbrudstyv foran dig. Det kan dog være, at tyven bliver så forvirret, at han flygter med det samme.