Tidligere rektor på Herlufsholm langer ud: Bestyrelsen vidste det hele

10/06/2022 13:52

Mathias Nielsen

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tidligere rektor langer nu ud efter skolens bestyrelse.

Mest læste i dag

Herlufsholm Kostskole fik for en måneds tid siden skolens største shitstorm i sin levetid, som ellers er over 500 år. Årsagen var en grusom dokumentar ‘Herlufsholms Hemmeligheder’ sendt på TV 2.

I dokumentaren fortæller flere tidligere elever om en alvorlig kultur med vold og seksuelle krænkelser. Episoderne var direkte strafbare, men de blev aldrig anmeldt.

Efterfølgende gik det danske samfund amok, for hvordan kunne den ellers så traditionsrige skole være vidne til så voldsomme episoder uden at gøre noget?

Skolens ledelse har ikke overraskende fået stor kritik, men skal man tro en tidligere rektor, så bærer skolens bestyrelse en stor del af ansvaret.

Flemming Zachariasen var rektor på Herlufsholm i perioden 2016-2019.

I en samtale, som Flemming Zachariasen har haft med Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) 19. maj i år, placerer han en del af skylden hos skolens bestyrelse.

De modarbejder ifølge den tidligere rektor skoleledelsens forsøg på at skabe en bedre kultur på skolen. Den tidligere rektor kalder desuden TV 2’s dokumentar om problemerne for »spot on«.

Han nævner også, at det på skolen er »socialt selvmord at kritisere 3.g'ere«, hvis man er 1.g'er eller 2.g'er på skolen. Han bekræfter desuden, at der er en »tavshedskultur og udstødelseskultur« og vurderer, at sager med vold og voldtægter er »mindst ti gange så højt som andre steder«.

Flemming Zachariasen nævner også, at der i hans ansættelseskontrakt var en klausul, der betød, at alle bortvisninger af elever skal »forhandles« med bestyrelsesformanden.

Det vil sige, at skolens ledelse altså ikke på egen hånd kan vurdere, om en elev skal bortvises. Det skal ifølge den tidligere rektor ske efter samtale med bestyrelsesformanden.