Tjek din brændeovn: Ekspert slår alarm efter flere pludselige brande

Efteråret er for alvor over os, og de lave temperaturer betyder, at der efter en lang pause nu igen bliver fyret op i de danske brændeovne. Flere brande på kort tid viser, at kan dog gå grueligt galt, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

 

Nordjyske.dk skriver, at der i løbet af den seneste uge har været to tilfælde af brande, som skyldes brændeovne.

I torsdags gik det galt i den nordjyske landsby Tranum, og i søndags var det så et fritidshus i Præstebro, der totalt nedbrændte på grund af en brændeovn.

Der er altså god grund til at være særlig opmærksom, hvis man har planer om at fyre op efter en længere pause.

- Man skal starte op med tørt brænde, ikke lægge for meget brænde i ovnen og så må man ikke forlade rummet førend forbrændingen er under kontrol, siger skorstensfejermester Lars Christensen til Nordjyske.

 

Læs også

Mia advarer alle mødre mod babymosen: Næsten alle danske supermarkeder forhandler dette mærke

 

Han advarer om, at der er risiko for kulilteforgiftning i stuen, hvis fugle i løbet af sommeren har bygget reder i storstenen.

Skorstensfejermesteren fra Hjørring forklarer, at man typisk ikke behøver mere end to stykker brænde eller to-tre briketter, når man skal tænde op i en gennemsnitlig brændeovn i Danmark.

- Mange begår den fejl at de putter alt for meget brænde, fordi de ønsker en hurtig opvarmning, forklarer skorstensfejeren, siger Lars Christensen og forklarer, at det gælder om at bevare roen, hvis det alligevel går galt i ovnen.

- Man må for alt i verden ikke hælde vand på brændeovnen. Man skal i stedet holde øje med arnestedet og kontakte brandvæsenet, lyder rådet fra Lars Christensen.

 

Dagens Gossip