Ulrik advarer med uhyggeligt billede fra dansk kirkegård: 'Det er værd at tænke over'

Nils Würtzenfeld

362 uger siden

|

17/08/2017
Indland
Foto: Ulrik Gerdes
Foto: Ulrik Gerdes
Et tilfældigt besøg på en kirkegård fik efterfølgende Ulrik Gerdes til at dele et billede med et vigtigt budskab.

Dagens topnyheder

Egentlig var Ulrik Gerdes og hans familie på vej til guldbryllup, da de i starten af august havde taget turen fra Taulov til Give i Jylland.

Men da Ulrik Gerdes, hans hustru og to børn var tidligt på den, besluttede de at besøge et familiegravsted på vejen.

- Vi var i god tid, så Lisbeth (Ulriks kone, red.) foreslog, at vi kørte et smut omkring Vester Kirke for at se hendes bedsteforældres gravsted, forklarer 63-årig Ulrik Gerdes til Dagens.dk.

På kirkegården i Give fik han tilfældigt øje på en grav, der efterfølgende gjorde stort indtryk på Ulrik Gerdes, der til daglig arbejder som overlæge ved Center for Kvalitet i Middelfart.

- Jeg fik øje på en gravsten for fem børn, da vi var på vej ud fra kirkegården, og så den lille mindeplade med en forklaring på deres tragiske skæbne under en difteri-epidemi i 1903, forklarer overlægen, som efterfølgende delte et billede af gravstedet på både Twitter og Facebook.

På den hvide gravsten kan man læse, hvordan en familie i 1903 mistede hele fem børn på bare fire dage til bakteriesygdommen difteri, der sidst blev konstateret i Danmark i december 1998.

Foto: Ulrik Gerdes

For Ulrik Gerdes var gravstenen dog ikke bare en påmindelse om, hvor barsk livet kunne være i gamle dag, men også et tydeligt billede på, hvor vigtigt det er at vaccinere sine børn.

Derfor har han i en tekst til sit billede skrevet:

- En tragisk reminder fra 1903 til anti-vaccinationsfolk anno 2017. Fem søskende der døde af difteri i løbet af 4 dage.

Ulrik Gerdes mener selv, at håndgribelige argumenter som den barske gravsten er vigtige at inkludere i den igangværende debat om vaccination af børn.

- Historien viser, hvor rædsomme forholdene kunne være i gamle dage, før man kunne vaccinere imod difteri. Det er værd at huske på. Især for folk her i 2017, som måske ikke ved hvor mange børn, der tidligere døde på grund af infektionssygdomme, som næsten ikke findes mere - netop fordi vi har nogle effektive vaccinationsprogrammer, forklarer han.

Selvom flere og flere danskere i disse år stiller spørgsmålstegn ved fordelene ved at vaccinere deres børn, så mener Ulrik Gerdes, at det stadig er en afgørende nødvendighed.

- Mennesker har fundet på mange geniale ting i tidens løb, og vaccinationer hører hjemme i top-10-kategorien af to grunde, fastslår han og uddyber:

- Den første skyldes, at det er smaddersmart at træne folks immunsystem med ufarlige dele af mikroorganismer, så systemet lynhurtigt går i aktion og dræber farlige mikroorganismer, hvis man bliver inficeret med dem, lyder det.

- Og nummer to: Vacciner gør det umuligt for farlige mikroorganismer at sprede sig mellem mennesker og skabe dødelige epidemier, forklarer Ulrik Gerdes, der frygter, at vi risikerer at skabe grobund for epidemier som i gamle dage, hvis hyppigheden af vaccinationer af børn falder.

Siden Ulrik Gerdes 5. august delte billedet på de sociale medier, har han fået en del reaktioner, hvoraf langt de fleste har været positive.

Samtidig er hans opslag blevet delt tusindvis af gange som indspark i den vigtige debat om vaccination af børn.

Du kan se Ulrik Gerdes opslag herunder: