Skovene rasler, og fåreavlere vender sig bekymret i sengen. For det er ikke længere kun ulven, der lurer i skyggerne.
En ny rovdyrsnabo har meldt sin ankomst – og den har allerede vist, at den ikke bare er til pynt i den europæiske fauna.
Det skriver JydskeVestkysten.
På den tyske ø Sild, få kilometer fra Danmarks sydgrænse, udspillede der sig i maj et blodigt optrin. Over 78 får og lam blev på få dage slået ihjel i, hvad lokale kalder et sandt massakre. Det er nu dokumenteret, at det ikke var ulven, men guldsjakalen – en slank, snu og sulten fætter fra sydøst – der stod bag angrebet. DNA-tests bekræfter det dystre kapitel.
Der er tale om en invasiv art, der længe har været på vej nordpå. Kameraoptagelser og øjenvidner på Sild peger alle i samme retning: En ny rovdyrrutine er ved at bide sig fast.
En fåreavler fangede guldsjakalen på vildtkamera, og meldinger om observationer i nærheden af husdyr tårner sig op. Det fik lokalpolitikeren Manfred Uekermann til at reagere. Over for avisen Sylter Rundschau beskrev han situationen som ”et mareridt for naturen på Sild” og advarede mod konsekvenserne for både fritgående husdyr, vilde fugle og små kæledyr.
Til trods for at Sild nu har fået øjnene op for truslen, har der indtil videre kun været otte registrerede angreb i hele Slesvig-Holsten. Det første fandt sted i 2017 i Dithmarschen, også her var fårene ofre for guldsjakalens natlige togt.
Og det er ikke kun tyskerne, der skal holde øje. Danmark har også fået besøg. Første gang arten blev registreret herhjemme, var i 2015, da en han blev fundet trafikdræbt i Midtjylland. Siden er de set i blandt andet Sønderjylland.
Guldsjakalen har udseendet med sig, hvis man er til mellemtingen mellem en ræv og en ulv. Den er mindre og lettere end sin større slægtning, men med en vægt på blot 5-13 kilo er den stadig en effektiv jæger med en smidig krop og en forkærlighed for ubeskyttede byttedyr.
Spørgsmålet er, om Danmark snart får samme oplevelse som naboerne sydpå – eller om vi når at finde en måde at beskytte fårene, før guldsjakalen gør det til fast føde.