Undgå køb af dette mundbind

Foto: Shutterstock.com

Miljøstyrelsen kommer med nogle anbefalinger til indkøb og brug af mundbind.

Fra i dag mandag, skal der igen anvendes mundbind flere forskellige steder. For at undgå de gængse mundbind til engangsbrug, har flere valgt at anvende et mundbind i stof, som altså kan bruges flere gange - dog mod en anbefaling om hyppig vask.

Nu er der dog forlydninger om, at der er flere problemer med at anvende sådan et mundbind. En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser dog også, at man ikke behøver frygte for at indtage skadelig kemikalier, når man bruger stofmundbind.

Læs også

Nye restriktioner i Danmark

“Vores konklusion er, at der godt kan være problematiske stoffer i mundbind. Men heldigvis er det i så små mængder, at det ikke udgør en risiko, når vi laver beregninger på den eksponering, man udsættes for,” siger funktionsleder Elisabeth Paludan, Miljøstyrelsen ifølge Se & Hør.

Miljøstyrelsen har indkøbt 40 forskellige mundbind, der dels er produceret i Danmark, i andre EU-lande og i lande uden for EU. Styrelsen har derefter undersøgt dem for indhold af stoffer som fluorstoffer, metaller, formaldehyd og klorerede flammehæmmere.

“Der kan godt være problematiske kemiske stoffer i mundbind. Men det er ikke så overraskende, for det kan der også være i almindelige tekstiler. Vi ved, at der kan være brugt kemikalier under fremstillingen. Men en stor del af den kemi kan vaskes ud, og derfor anbefaler vi, at man vasker sit stofmundbind før brug,” siger Elisabeth Paludan.

Man skal ifølge Elisabeth Paludan undgå at købe de stofbind, som reklamerer med at være antibakterielle.

For at gøre det antibakterielt, anvendes der nemlig tit stoffer som zink og sølv, hvilket ikke er godt for miljøet. Istedet skal man gå efter stofbind, der er pfc-fri og/eller fri for fluorstoffer.

Læs også

Sådan vil Danmark håndtere ny coronavariant

 

 

Dagens Gossip