V-politiker: Konfirmander skal have 22.000 kroner af staten - hvis de ikke er overvægtige

Skrevet af Nils Würtzenfeld

07/08/2018
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Normalvægtige konfirmander skal belønnes med hele 22.000 kroner, lyder det fra Venstre-politikeren Jørgen Winther. Foreslaget møder dog modstand.

Dagens topnyheder

Det er i forvejen ikke småpenge, som landets unge i dag kan sætte på bankbogen, når de bliver konfirmeret, men for fremtiden skal de kunne supplere deres konfirmationsgaver med 22.000 skattefrie kroner lige ned i lommen.

Hvis de er normalvægtige, vel at mærke.

Sådan lyder et nyt forslag fra Venstre-politikeren Jørgen Winther, der er medlem af Region Midtjylland.

- Vi skal lave incitamenter, så det er muligt, at børn får en interesse i at slanke sig eller bevare vægten, siger han til TV 2 Østjylland.

Ifølge Jørgen Winther vil det have en forebyggende effekt, hvis de unge ved, at der venter dem en stor pengepose, når de skal konfirmeres.

- Hvis en 13-årig knægt får at vide, at han om nogle år får 22.000 kroner, hvis han spiller noget mere fodbold eller tennis og ikke drikker saftevand, så kan forældrene hjælpe ham. Familien kan arbejde sammen for, at drengen får de 22.000 kroner, lyder det fra Jørgen Winther til TV 2 Østjylland.

Det opsigtsvækkende forslag møder dog bred modstand fra både politikere og organisationer, der frygter, at en sådan ordning vil få flere negative konsekvenser.

- Vi frygter, at det vil ramme skævt socialt og dermed blot styrke de forskelle, der allerede er, skriver Sabine Elm Klinker, som er konstitueret generalsekretær hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), i en mail til TV 2 Østjylland.

Også sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Flemming M. Mortensen, er modstander af forslaget og mener, at det vil være med til at putte børn i bås og skabe en opfattelse af, at nogle unge er noget særligt, mens andre er noget negativt.

Også Landsforeningen for overvægtige, Adipositasforeningen, er imod og mener, at et sådant forslag vil stigmatisere overvægtige børn.

- Ingen mennesker ønsker at være overvægtige, og at stigmatisere børn for fælles skattemidler er så ignorerende over de alvorlige følger, der er for både det enkelte barn, den enkelte voksne og deres pårørende, skriver Bjarne Lynderup fra Adipositasforeningen til TV 2 Østjylland.

Hans Bonde, der er professor ved Instititut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, tror heller ikke, at forsalget vil virke efter hensigt, da han ikke mener, det vil ændre en persons generelle adfærd, men kun kortvarigt få personen til at ændre sit BMI.

Jørgen Winther fortæller, at hans forslag endnu ikke er færdigudviklet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen var 46,8 procent af danskerne overvægtige i 2010. I dag er 51 procent - altså over halvdelen af alle danskerne - overvægtige.

For flere spændende nyheder besøg Nyheder24.