Voldsom epidemi plager landet - rammer børn hårdest

Foto: Shutterstock/ Kryzhov

Små børn er særligt udsatte for den epidemi med kold lungebetændelse, der lige nu hærger dele af Danmark.

Den voldsomme epidemi med kold lungebetændelse, som ramte Danmark i oktober, er taget til i styrke. Og den rammer særligt børn i alderen 6-12 år, bosat i Hovedstaden og Nordjylland. Det skriver TV2.

-Vi får lige nu flest indberetninger ind fra Hovedstaden og Nordjylland, og det ser ud til, at det topper lige nu, hvor flest børn bliver ramt. Faktisk har hvert andet barn, som bliver undersøgt, det, siger forsker ved Statens Serum Institut, Søren Anker Uldum til TV2.

Kold lungebetændelse eller Mycoplasma pneumoniae, som det hedder på fagsproget, er en forholdsvis mild sygdom, der minder meget om forkølelse. Men sygdommen skyldes faktisk en bakterie, som holder til i i luftvejene.

Kold lungebetændelse starter typisk med ondt i halsen, hoste og let feber omkring de 38-39 grader. Kun i få tilfælde udvikler sygdommen sig til egentlig lungebetændelse. Noget, der kræver indlæggelse, hvis det drejer sig om små børn.

-Når først man har fanget sygdommen, så er der ikke meget andet at gøre end at sørge for at få hvile og vente på at blive rask. Hvis det bliver rigtig slemt med høj feber og åndedrætsbesvær, så skal man selvfølgelig kontakte sin læge og få udskrevet noget antibiotika, fortæller Søren Uldum til TV2.

Det er svært at sige, hvorfor det lige er Hovedstadsområdet og Nordjylland, der er hårdest ramt af epidemien. Kold lungebetændelse er nemlig ikke særligt smitsom, og den kan ikke overføres ved håndkontakt. Den eneste måde man kan få sygdommen på, er ved at indånde dråber fra syge menneskers hoste.

Sygdommen går typisk over i en fase med meget irriterende hoste. Dette kan være særligt plagsomt for små børn, der skal sove:

-Mit bedste råd er at lægge noget under ryggen på barnet, så barnet sover 'siddende'. Det hjælper på hosten, siger Søren Uldum til TV2.

Læs også

Smitsom bræk-syge rammer Danmark

 

 

Dagens Gossip