Kalorier i æg

Skrevet af webmaster

10/10/2019
Kalorier i æg
Æg er en fantastisk kilde til næring og indeholder faktisk ikke ret mange kalorier. Her er alt, hvad du behøver at vide om kalorier i æg.

Dagens topnyheder

Hvad enten du er på udkig efter opskrifter på lækker mad i almindelighed, på opskrifter på slankemad eller blot sund kost kan du ikke undgå at rende ind i æg i mange af retterne, og det er der flere grunde til.

Kalorier i æg

Æg er en vigtig del af den menneskelige kost og er en uundværlig del af maden til hverdag, hvad enten du vil holde vægten, øge den eller tabe den.

Æg er nemlig fyldt med gode proteiner i æg, sunde fedtstoffer samt en masse vitaminer og mineraler, men der er ganske få kulhydrater i de små ovale vidundere.

Et æg indeholder i omegnen af 72 kalorier, og det præcise antal afhænger af æggets størrelse, der jo kan variere en del, alt efter om du rækker ud efter de store æg eller de små æg, når du står ved supermarkedets køledisk.

Kalorier forkortes kcal og fortæller om enten det behov for, indtag af eller forbrug som din krop har af energi. 

Kroppen har konstant et kalorieforbrug, men det kan stige eller falde afhængig af, hvordan og hvor meget du bruger din krop.

Dyrker du meget sport, vil du have brug for flere kalorier, end hvis du altid smider kroppen i sofaen og tænder for fjernsynet, når du kommer hjem.

Når du indtager kalorier i æg eller andre fødevarer tilfører du energi til din krop og med ægget får du også fedtopløselige vitaminer, som A, D og E og ikke mindst B2 og B12, som der er i stor stil. Dertil kommer mineraler som calcium, natrium og jern og kolesterol, som der er 211 mg af i et æg.

Hvordan er kalorierne opdelt?

Et lille æg er på omkring 38 gram, mens et stort æg er på ca. 50 gram og et ekstrastort æg er på hele 63 gram, så antallet af kalorier varierer naturligvis også i forhold til de tidligere opgivne 72 kcal.

Men tager vi udgangspunkt i et gennemsnitsæg på 50 gram, vil kalorierne i ægget være fordelt som følgende:

71,5 kcal i alt, deraf:

  • 1,6 kcal fra kulhydrater
  • 25,2 kcal fra proteiner
  • 44,7 kcal fra fedtstoffer

Æggeblomme eller æggehvide eller hele æg?

I en årrække hed det sig på grund af frygten for kolesterol, at man skulle nøjes med æggehviden, hvis det var muligt, men da hovedparten af vitaminerne og mineralerne sidder i æggeblommen, ville det være at snyde sig selv.

Ganske vist er det også her, at det meste af fedtet og kolesterolet er, men det er for længst blevet slået i jorden, at det at nøjes med at spise æggehvider skulle være en god idé, fordi der næsten ingen fedt er at finde her, men masser af protein.

Blommen står for omkring 55 kcal, og du skal altså spise hele ægget for at få mest muligt ud af det.

Dog skal du huske, at hvis du steger dit æg i olie eller smør stiger kalorieindholdet, mens det forbliver det samme, hvis du koger eller pocherer det.

Kaloriestigningen bliver specielt slem, hvis du begynder at tilsætte ting som mælk eller fløde, så kan du ende helt oppe omkring 100 kcal, men det er dog stadig en meget lille del af det samlede kalorieantal. Som du har brug for i dagligdagen som menneske. Det ligger nemlig i omegnen af 2500 kalorier. 

Man kan fristes til at sige, at der er en grund til at ægget er helt, når det kommer til de sundhedsmæssige aspekter og næringsværdien i ægget.

Medmindre at du har en sygdom eller en allergi, der gør at det er en fordel at holde sig helt fra æg eller at nøjes med at spise blommen.

Æg og kolesterol

Æg er sunde og bidrager til opbygning og vedligeholdelse af muskler og ikke mindst hjernens funktion.

Men hvor mange må man spise af dem?

Og hvordan var det lige med det der kolesterol?

Det gennemsnitlige æg indeholder som tidligere nævnt 211 mg kolesterol, men hvor det tidligere har heddet sig, at det påvirkede det kolesterol, som vi har i blodet, så det endte i tilstoppede blodkar og hjerteproblemer, har senere studier vist at det er den gode kolesterol i kroppen der stiger, og ikke det dårlige, så spis roligt løs inden for rimelighedens grænser.

Spis med sindsro op til 3 æg om dagen, medmindre du er kolesterol-patient og din læge siger noget andet.