Pas på parforholdet: Sådan forhindrer du skilsmissen i tide

Disse simple ændringer kan redde rigtig mange forhold, siger en psykolog.

Lyserøde skyer og lykke bliver langsomt til ligegyldighed. Til gentagelser, gnidninger og gnisten, der slukkes. Begæret bliver afløst af bevidstløse hverdage. Til sidst handler forholdet måske mest om sure sokker, skuffelser og skænderier. En situation, som mange par formentligt kan spejle sig i.

Men et kærligt parforhold kommer ikke af sig selv. Det skal passes, plejes og pudses regelmæssigt. Nøjagtigt som dine tænder eller din bil. Og altså ikke først, når I er ved at glide fra hinanden, fastslår psykolog og parterapeut Mattias Stølen Due fra Center for Familieudvikling. 

- Alt for mange par kommer først i terapi, når det er for sent, og de har slidt på hinanden for længe. Ofte er årsagen, at vi ikke er opmærksomme på, hvordan forholdet egentligt fungerer. Vi ser og mærker ikke hinanden. Vi bliver os selv nærmest, og er for nærige med vores kærlighed. Ligesom alt andet levende dør kærligheden uden vand og næring. Derfor skal vi pleje parforholdet, mens det stadig er godt, siger Mattias Stølen Due til Dagens.dk.

Det er også budskabet i hans bog, ”Pas på parforholdet, mens I stadig elsker hinanden”. Han vil inspirere os til at passe på parforholdet, og giver nogle konkrete idéer til, hvordan man gør det i en travl hverdag. 

Ego-kulturen rammer os
Der kan være hårdt brug for håndbogen. Danske par bliver skilt som aldrig før. Sidste år gik næsten 20.000 ægtefolk hver til sit, og det er en markant stigning i forhold til tidligere år. Der er nogle klassiske fælder, der får vores parforhold til at skrante. Det er blandt andet økonomi, børn og sex.

Dertil kommer, at en egoistisk ego-kultur også giver kærligheden trange kår:

- Vi fokuserer for meget på vores egne forventninger til, hvad vi vil have ud af det. Overliggeren sidder langt højere i dag, end tidligere. Vi kræver begær, intimitet, lykke og lidenskab, men er for egoistiske og for optaget af selvrealisering til at mærke, hvordan partneren egentlig har det. 

Læs også: 7 måder at gøre din mand blød i knæene – og hård andre steder

Køb-og-smid-væk-kærlighed
Køb-og-smid-væk-kulturen har også sat sit aftryk på det moderne kærlighedsliv, mener Mattias Stølen Due:

- Parforholdet er en udfordret relation i den materialistiske tid, vi lever i. Uanset, om man vil det eller ej, kan man komme til at se parforholdet som materielle ting, vi skifter ud, hvis de ikke virker. Det må helst ikke blive besværligt, for så er det nemmere at købe noget nyt, end at reparere det defekte.

Men det er faktisk få ændringer, der skal til, for at forhindre, at fundamentet i forholdet slår revner. Tag jer tid til at tage temperaturen på forholdet, og få taget de snigende symptomer i opløbet. For det er bedre at forebygge end at helbrede.

- Det handler om at se hinanden i øjnene, og spørge: Hey, hvordan har vi to det egentlig sammen? Hvis vi skal passe på parforholdet, og bevare kærligheden, skal vi først og fremmest spørge partneren: Hvad savner du fra mig? Dernæst skal du spørge dig selv, hvad du kan gøre anderledes, så din partner har det godt, uddyber han.

Sæt snak på skemaet
Et godt, kærligt parforhold skal plejes regelmæssigt. Psykologens råd er at plotte tid ind i et stramt program til at få snakket om stemningen i forholdet. Han er klar over, at det kan virke kunstigt for nogle, men belønningen er kontant:

- Det er vigtigt at starte samtalerne, mens der stadig er varme mellem jer. Hvis man bliver opmærksom på problemer i tide, kan det være ganske små ting, der skal justeres. Ved at have de samtaler, kan man enten blive mindet om, at det går fint. Eller man kan i tide blive klar over, at den anden faktisk savner noget.

Sådan kan I konkret gøre:
1) Aftal, at I tager fem-ti minutters møde dagligt, hvor I spørger til hinanden. Helt enkelt kan man spørge til, hvordan den andens dag har været? Det giver mere nærvær, og gør det mere naturligt at håndtere det svære, som også opstår i et forhold.
2) Spørg din partner, om der er noget, du kan gøre anderledes – eller om der er noget, din partner savner fra dig?
3) Undgå at ryge i forsvarsposition med det samme. Lyt til din partner.

Læs også: 7 ting der pepper dit parforhold op på (omkring) et minut

Læs også: 10 gode vaner i et lykkeligt parforhold

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler: