Derfor skal du ikke sove med vinduet åbent i soveværelset: Kan være flere konsekvenser

25/09/2023 11:24

Nicolai Steinicke

Livsstil
Foto: Privat
Foto: Privat
Det kan være dejligt, at få frisk luft når man skal sove, men der kan være flere grunde til at lade vær.

Mest læste i dag

Mange mennesker synes, det er dejligt at ligge under en varm dyne, mens den friske og sprøde vinter- og efterårsluft suser gennem soveværelset. Men kender du til fugt og faren for mider?

Indeklimachef, Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund, har en klar opfordring til alle, der ønsker at forbedre indeklimaet og mindske forekomsten af ​​husstøvmider: 

Sov ikke med åbent vindue om natten, så rummet køler af. Der dannes kondens på boligens vægge.

Hvor udsat du er for husstøvmider afhænger af, om du har et nyere eller ældre hus, og hvor godt isoleret huset er. Men tager man forebyggende foranstaltninger, kan man i de fleste tilfælde tage tiltag, så miden ikke trives.

- Miden trives bedst i koldere rum med fugt og skimmelsvamp, siger Gustavsen til DinSide.

Han fortæller, at mange af dem, der kontakter NAAFs rådgivningslinje, har opdaget skimmelsvamp – og har bemærket, at luften er dårlig eller opdaget sorte pletter på sengen eller på væggene eller andre møbler.

- Desværre er der flere, der kæmper med dårligt indeklima i ældre udlejningsejendomme, siger Gustavsen og fortsætter:

- Hvis der er øget luftfugtighed i boligen, vil det bidrage til gode vækstbetingelser for miden, forklarer Gustavsen.

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund vil høj varme og stærk kulde dræbe mider. Såkaldte temperatureffekter vil enten dræbe eller inaktivere miden. Tør varme på 50 grader vil dræbe støvmider på 20 minutter og alle æg inden for timer. Fugtig varme vil på den anden side dræbe miden ret øjeblikkeligt, og æggene hurtigt. Derfor vil en maskinvask af sengetøj og dyner ved 60 grader være en effektiv måde at slå miden ihjel.

At lufte dyner og puder udendørs i minusgrader vil ikke være særlig effektivt mod mider, da ny viden om mider viser, at det kræver -70 grader at dræbe mider og æg. For at opnå disse temperaturer har du brug for passende udstyr, som de færreste private har. Derfor vil det som nævnt ovenfor være mest effektivt med en maskinvask ved 60 grader.

Et tegn på øget luftfugtighed eller utilstrækkelig ventilation i boligen er blandt andet kondens på vinduet og afskallet maling omkring vinduesrammen.

Mange vil måske mene, at der så skal være godt ventileret døgnet rundt? Svaret er nej.

Om vinteren er det koldt udenfor og når den kolde udeluft møder varme indervægge og inventar i rummet, hvor du kan svede og varmer under dynen, kan der nogle steder i boligen opstå kondens. Områder, der er særligt udsatte for fugt og skimmelsvamp, er ofte bag møbler, senge og bogreoler er overflader, hvor der bliver stillestående luft. 

Skimmelsvamp kan i de fleste tilfælde forebygges ved at sikre, at møbler og seng har en luftspalte mellem væggen, så luften ikke står stille.