Ekspert advarer: Derfor må du ikke spise brændt brød

Skrevet af Nicolai Steinicke

24 uger siden

|

29/11/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selvom det ville være et ret dumt træk, når det kommer til de fleste fødevarer, foretrækker mange mennesker at få deres toast brændt.

Dagens topnyheder

For at være ærlig, så ser jeg ikke personligt tiltrækningen ved at få min toast til at ligne et stykke trækul, men der er ingen tvivl om, at mange mennesker nyder det.

Men mens mange nyder noget brændt toast først om morgenen eller som en smule aftensmad før sengetid, har eksperter advaret om farerne ved at gøre det. Det skriver Unilad.

Du tænker sikkert, 'hvordan i alverden kan skål bringe mig i fare', ja det hele takket være Maillard-reaktionen, noget der finder sted ved varme på omkring 120°C.

"I processen skabes hundredvis af forskellige smagsforbindelser," forklarer Science of Cooking.

"Disse forbindelser nedbrydes igen for at danne endnu flere nye smagsforbindelser og så videre. Hver type mad har et meget karakteristisk sæt af smagsstoffer, der dannes under Maillard-reaktionen."

Problemet med denne reaktion kommer fra en aminosyre kendt som asparagin, som er til stede i kartofler, brød, korn, småkager og kaffe.

I en undersøgelse udført af videnskabsmænd i Sverige tilbage i 2002, blev det opdaget, at Maillard-reaktionen tager asparagin og producerer et stof kendt som akrylamid.

Nå, dette stof, som dannes, når vi brænder toastbrænder, er mærket som 'meget giftigt' ifølge CAMEO Chemicals.

Grundlæggende er akrylamid ikke særlig godt for os, hvilket forårsager potentielle skader på vores nervesystem, og langvarig eksponering for det kan endda øge risikoen for, at nogen udvikler demens.

Federica Laguzzi, assisterende professor i kardiovaskulær og ernæringsepidemiologi ved Institut for Miljømedicin ved Karolinska Institutet i Sverige, sagde til BBC Future: "Acrylamid passerer gennem alt væv, inklusive placenta, fordi det har en lav molekylvægt og er opløseligt i vand."

Så kommer der kræftrisikoen, hvor høje niveauer af akrylamid har vist sig at øge et dyrs chancer for at udvikle sygdommen.

At måle den risiko på mennesker er en anden historie, som Rashmi Sinha, en seniorforsker ved National Cancer Institute, fortalte Inverse: "For virkelig at kunne sige, at dette forårsager kræft, skal du lave kliniske forsøg. Men du kan" ikke lave kliniske forsøg med ting, der er mulige kræftfremkaldende."