Ekspert udtaler: Her er de ni slankekure, som du skal ignorere, hvis du vil tabe dig

Skrevet af Mathias Madsen

11/01/2022
Det er endnu engang den tid på året, hvor alle beslutter sig for at komme i sit livs form, og det flyder med 'gode' råde om vægttab på de sociale medier.

Dagens topnyheder

Hvis man har lidt svært ved at finde rundt i de mange forskellige slankekure og 'gode' råd til vægttab, som er at finde rundt omkring på de sociale medier, så er det helt forståeligt.

Der er lige så mange forskellige holdninger til kost og vægttab, som der er personlige trænere - og det er efterhånden mange. The Fitness Chef, eller Graeme Tomlinson som han også hedder, står heldigvis klar med gode råd til, hvad man i hvert fald ikke behøves at udsætte sig selv for, hvis man gerne vil smide nogle kilo.

The Sun skriver, at Tomlinson er tidligere personlig træner, som har haft stor success som forfatter og nu driver en instagramprofil med over 1 million følgere, hvor han giver konkrete råd uden noget pjat til hvordan man taber sig uden at miste livsglæde af processen. 

"Bevisbaseret træner" skriver han blandt andet om sig selv på sin profil, og det er altså netop også fakta og videnskabelig belæg, som ligger bag den populære 'fitness gurus' råd. Her er de ni slankekure og diæter, som man ifølge ham skal undgå:

Faste

Forskellige former for faste hvor man helt undgår at spise nogle dage eller kun spiser på bestemte tidspunkter er vokset i popularitet den seneste tid. 

Tomlinson afviser ikke, at faste kan have effekt, men han slår fast, at man skal forstå, hvorfor det virker. "Hvis du reducerer det tidsrum du spiser i, for eksempel fra 12 til 20, så er der mindre sandsynlighed for, at du spiser mange kalorier, hvilket giver god mening. Hvis man så spiser tusindvis af kalorier i det tidsrum, så er det kontraproduktivt," udtaler han således. 

Tomlinson slår altså fast, at det helt sikkert kan virke at faste, fordi det er en måde at indtage færre kalorier på, men at det ikke er en magisk måde at tabe sig på. 

Spis ikke efter klokken 18

Lidt ligesom med fasten, så er det også blevet populært, at man ikke må spise for sent, grundet noget med fordøjelsen... men giver det mening? Ifølge Tomlinson er det ikke bevist, at tidspunktet du indtager din aftensmad på har "nogen relevans til, om du taber fedt". 

Undgår man at spise sent om aftenen, kan det dog forbedre ens søvn, hvilket er en vigtig spiller, når det kommer til generel sundhed. 

Spis ikke raffineret sukker

Ifølge Tomlinson er det vigtigt, at man ikke fuldstændig undgår raffineret sukker, hvis det er det, som giver en glæde i hverdagen. 

"Folk putter mad i forskellige kasser og tror, at du aldrig må spise en småkage, fordi den må være slem, mens en mango er god," forklarer han. Mangoen har vitaminer, næringsstoffer og fibre. Småkagen er meget simpelt lækker og giver dig glæde. 

"Du kan helt sikkert inkludere begge i din diæt. Mange mennesker siger, at der er god og dårlig sukker, men det er der ikke. [...] Jeg vil bare sige, kontroller dit indtag," uddyber han og forklarer altså, at man ikke nødvendig behøves at undgå søde sager, hvis man vil tabe sig.

Spis ikke kulhydrater

Ligesom med raffineret sukker så er det blevet populært i for eksempel den såkaldt 'keto-kur' helt at undgå kulhydrater fra sin diæt, fordi raffinerede 'hvide' kulhydrater ikke mætter særlig meget på grund af deres lave indhold af fibre. 

Tomlinson stiller dog spørgsmålet: "Hvorfor skulle man udelukke brød, pasta og ris, når der ikke er nogle beviser, som tyder på, at det resulterer i vægtforøgelse?"

Han henviser desuden til et studie, hvor deltagerne kun spiste hvide ris og frugt i en periode og i gennemsnit tabte 63,5 kilo. "Hvorfor tabte de sig så meget? Fordi de var i kalorieunderskud," forklarer han. 

Følg en kostplan

Vi har formentlig alle sammen set en video af en 'personlig træner' (ofte en tidligere reality deltager), som tilbyder en målrettet kostplan, som kan få dig i dit livs form! Spørger man Tomlinson, så er det dog ikke vejen frem. 

Han advarer om, at en stram kostplan kan gøre, at man mister motivationen og nemt falder fra. "[...] disse kostplaner tager ikke højde for dit sociale liv. Hvad sker der hvis nogen holder fødselsdagsmiddag, tager du bare ikke med? Eller vil du nyde noget, som ikke er på planen og så teknisk set fejle? Det er bare ikke særlig fleksibelt [...]," forklarer han. 

Han forklarer desuden uddybende, at man ikke lærer særlig meget af at følge en kostplan. "Når du når til slutningen af kostplanen, så sidder du på en måde fast, og ender med at gå tilbage til det, du er vant til," udtaler han således. 

Følg en træningsplan

Træning er helt sikker en vigtig del af et vægttabsforløb og en sund livsstil, men ifølge Tomlinson er det vigtigste, at man nyder træningen. "Nøglen er at nyde motionen, så du er mere tilbøjelig til at fortsætte. Hvis du ikke er til styrketræning så prøv at gå [...]," foreslår han.

Erstat måltider med 'shakes' og suppe

En kostplan hvor du erstatter hele måltider med såkaldte 'shakes', smoothies eller supper er muligvis en hurtig måde at tabe nogle kilo på, men da de fleste ikke ligefrem nyder at leve af væske, så er det ikke en holdbar løsning, "medmindre du planlægger at leve af 'shakes' resten af dit liv," forklarer Tomlinson. 

Ifølge ham er det vigtigt, at man ikke følger en forfærdelig kur, men at man derimod skaber vaner, som man er i stand til at efterleve resten af livet. 

Brug kosttilskud

Ifølge Tomlinson er langt de fleste kosttilskud unødvendige og spild af penge, og han advarer især mod 'fedt brænder'-piller. "Der er meget meget lidt forskning, som bakker det op," forklarer han og uddyber, at det eneste tilskud, som han anbefaler, er D-vitamin og måske nogle fiskeolier og multivitamin.

Hold dig til 'gode' madvarer og væk fra 'dårlige' madvarer

Tomlinson advarer mod at mærke nogle madvarer gode og andre dårlige. Han forklarer, at der helt sikkert er nogen som har bedre næringsstoffer end andre, men når det kommer til vægttab, så handler det grundlæggende bare om, at man skal være i kalorieunderskud, og ifølge ham er der mange 'gode' madvarer, som indeholder rigtig mange kalorier.

Som eksempel bruger han peanutbutter, som er blevet en populær 'sund' kilde til blandt andet protein. Problemet er bare at mange ikke ved, at der i 40g peanutbutter på et stykke toast er 340 kalorier, mens der i et stykke toast med marmelade kun er 195 kalorier.

Samtidig forklarer han, at en chokoladebar, som ofte indeholder omkring 200 kalorier, ikke nødvendigvis er forbudt, da det ikke er mange kalorier set ud af et ugentligt indtag. Tomlinson foreslår derfor, at man tæller sine kalorier ugevis i stedet for dag for dag, og så handler det bare om at være i kalorieunderskud.