Æg er nemlig små vitaminbomber, spækket med proteiner, gode fedtsyrer og mineraler. Men debatten raser stadig: Er det blødkogte eller hårdkogte æg, der egentlig er sundest? Svaret er mere klart, end du tror.
Det skriver Italske-bistro.
Æg er sundt
Æg indeholder A-, E-, D- og K-vitamin, B-vitaminer, jern, selen, magnesium og endda omega-3. Derfor anbefaler eksperter, at du roligt kan spise æg til morgenmad, frokost eller aftensmad – for du bliver både mæt og får dækket en stor del af dagens behov for vigtige næringsstoffer.
Du kan servere dem som røræg, omelet, hårdkogte eller blødkogte – men hvis du virkelig vil have det maksimale ud af dit æg, peger eksperterne i én retning.
Forskning viser nemlig, at et æg bevarer flere vitaminer og mineraler, jo kortere tid det bliver tilberedt. Derfor er blødkogte æg faktisk sundere end hårdkogte: De bevarer flere næringsstoffer, og proteinet bliver nemmere for kroppen at optage.
Et hårdkogt æg har stadig masser af fordele, men nogle vitaminer og mineraler mister lidt af deres styrke under den lange kogning. Til gengæld bruger kroppen hele 91% af proteinet i et kogt æg – så der er gevinst uanset, hvordan du tilbereder det.
Sådan laver du det perfekte blødkogte æg
Vil du have sundhed og smag til morgenbordet? Læg dine æg forsigtigt i kogende vand og giv dem præcis fem minutter. Så får du den perfekte blødkogte konsistens – og kan glæde dig over både smag og sundhed.
Vil du have det sundeste æg, så gå efter den bløde version. Dit morgenbord – og din krop – vil takke dig for det!