En altafgørende årsag: Derfor bør du ikke vaske dit tøj ved 40 grader

Skrevet af Emil Martesen

13 uger siden

|

11/03/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er en altafgørende årsag.

Dagens topnyheder

Vaskemaskinen er en trofast hjælper i næsten alle danske hjem.

Men når det kommer til at holde tøjet rent og frit for problematiske bakterier, står mange over for dilemmaet om, hvordan man effektivt kan desinficere tekstiler uden at skade dem.

Michael René, som er en anerkendt rengøringsekspert og skribent på Pletvæk.dk, deler sine indsigter i emnet med B.T., og du vil helt sikkert kunne lære en ting eller to.

For at bekæmpe bakterier effektivt anbefaler Statens Serum Institut en vasketemperatur på 80 grader for sengetøj, karklude, viskestykker og undertøj, men i hverdagen kan 60 grader ofte være tilstrækkeligt, forklarer Michael René.

Han påpeger dog, at en enkelt månedlig 80 graders vask kan være en god ide for at komme vedvarende lugtproblemer til livs. Det gælder for eksempel babytøj.

30 eller 40 grader?

Når det kommer til det 'almindelige' tøj uden bakterieproblemer, er en 30 graders vask mere end nok ifølge Michael René, der i samme ombæring slår fast, at det ikke er nødvendigt at vaske sit tøj på 40 grader.

Men faktisk kan man komme endnu længere ned end det:

"Koldtvandsvaskemidler virker, så man kan godt vaske på 15 grader, så længe man følger anvisninger på vaskemidlet", siger eksperten.

Hvis du er en af dem, der konsekvent har vasket dit almindelige tøj på 40 grader, kan det være, at du skal genoverveje din vaskerutine.

Ved at vaske på 30 grader i stedet, kan du angiveligt opnå samme resultater, men slide mindre på tøjet, hvorfor det må være at foretrække.