Få danskere ved det: Derfor kan det være dårligt for vaskemaskinen, hvis du skyller af først

15/09/2023 11:03

Nicolai Steinicke

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Almindelige fejl "lurer" opvaskemaskinen til at gøre et dårligere stykke arbejde.

Mest læste i dag

Det virker logisk at skylle tallerkener, kopper og bestik under vandhanen, inden du sætter dem i opvaskemaskinen.

At skylle snavset af, kan faktisk gøre det værre, både hvad angår snavs på opvasken og maskinens mugne lugt.

Ja, det er vigtigt at fjerne madrester på tallerkener og bestik, inden de kommer i opvaskemaskinen. Men den korrekte måde at gøre det på er at tørre med køkkenpapir, som du smider i skraldespanden bagefter, skyl det ikke i vasken.

Hvis du forskyller opvasken godt, risikerer du, at opvaskemaskinen ikke kan rense godt nok.

Det oplyser de to norske eksperter Leif Eliassen Neksum hos Electrolux, og Kristian Magnussen hos BSH Husholdningsapparater AS:

- Du behøver ikke skylle først, da de fleste opvaskemaskiner har et skylleprogram, der bruger fire liter koldt vand til at skylle opvasken af. Det sparer dig for vandforbrug, og du behøver ikke skylle vasken bagefter, siger Neksum til Dinside.

Grunden til at forskylning kan føre til dårligere vaskeresultater i opvaskemaskinen, er fordi opvaskemaskinen har sin egen måde at måle, hvor omhyggeligt den skal vaskes. Det gælder især, når du bruger autoprogrammet, som de fleste bruger mest.

- Når du skyller opvasken grundigt, inden du kører autoprogrammet, vil sensoren, der måler, hvor snavset vandet er i maskinen, ikke registrere noget snavs. Det betyder, at maskinen vil vaske og skylle ved en lavere temperatur, forklarer Neksum.

Springer man over at forskylle opvasken, vil opvaskemaskinens automatiske program holde en høj temperatur, og dermed rense ordentligt, siger Magnussen.

- Vælger du et program med fast temperatur, altså ikke et automatisk program, vil opvaskemaskinen derimod holde den temperatur, der hører til det valgte program, uanset om opvasken er skyllet i forvejen eller ej, præciserer Magnussen.

Men når man ikke bruger autoprogrammet, vælger mange et program med en temperatur, der er for lav, fordi de vil nedsætte energiforbruget, mener eksperten.

- Så kan forskylning være afgørende for, om man rent faktisk får rent service eller ej i slutningen af ​​programmet, tilføjer han.