Få danskere ved det: Sådan af-krymper du dit vasketøj med blot én ingrediens

Skrevet af Nicolai Steinicke

10/10/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Inden du giver op på en beklædningsgenstand, der er blevet krympet, skal du prøve at skrumpe den op.

Mest læste i dag

På et tidspunkt mister alle et tøj til en skadelig tørrecyklus. Skjorten eller bukserne, der engang passede perfekt, klæber nu lidt for meget til din krop.

Det er nemt at afskrive det som et tab og smide det i en bunke tøj bestemt til Goodwill. Men der er et simpelt trick, der kan genoplive dit nu for lille tøj, og alt hvad du behøver er noget hårbalsam.

Balsam afslapper tøjets bomuldsfibre, så de kan strækkes tilbage til deres oprindelige form. Som en bivirkning kan dit ukrympede tøj også være blødere, end det oprindeligt var, men alt burde vende tilbage til det normale efter et par vaskecyklusser.

Sådan af-krymper du dit yndlingstøj

  • Start med at fylde en vask med varmt vand og tilsæt en spiseskefuld (14,8 milliliter) balsam. Bland grundigt balsamen i vandet med din hånd.

  • Læg skjorten i vasken og arbejd balsamen ind i stoffet.

  • Lad den ligge i vasken i mindst 30 minutter. Fjern proppen for at dræne alt vandet ud af vasken og vrid skjorten så godt, du kan.

  • Læg skjorten ud på en flad overflade og begynd at strække den i alle retninger. Vask skjorten i en almindelig vaskecyklus eller i hånden for at fjerne eventuelle rester af balsam.

  • Efter vasken skal du lægge skjorten fladt ud for at tørre. Hvis du hænger skjorten op, vil du sandsynligvis få uønskede buler i skuldrene fra bøjlen.

Din skjorte skulle nu sidde mere, som den oprindeligt gjorde. Hvis ikke, kan du prøve at gentage processen og strække den lidt mere under balsambehandlingen.

Dette trick skulle fungere for de fleste beklædningsgenstande - inklusive skjorter, sweatre, kjoler og andre. For bukser skal du i stedet for at forsøge at strække dem med hænderne tage dem på og gå rundt i dem i cirka 30 minutter, mens du bøjer dig ned, laver knæbøjninger og sidder i dem for at strække dem.

Prøv nu ikke at smide dem i tørretumbleren igen.