Fire simple råd: Sådan undgår du dårlig mave af grillmad

Skrevet af Mathias Nielsen

22/06/2022
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sommeren er for mange forbundet med at grille, men samtidig får flere dårlig mave om sommeren.

Dagens topnyheder

Sommer er for mange lig med sene nætter og våde varer på terrassen. Mange danskere vælger også at rykke madlavningen uden for. Sommeren er nemlig også højsæson for at grille.

Det betyder også højsæson for dårlig mave, hvilket ifølge specialkonsulent hos Fødevarestyrelsen, Gudrun Sandø, skyldes dårlig hygiejne ved grillen. 

- Den skyldige bakterie er ofte campylobacter, som især findes på råt fjerkrækød. Der skal kun få campylobacterbakterier til at gøre dig syg, og det går ofte galt, hvis man ikke har fokus på at holde råt kød adskilt fra færdigstegt kød. En klassisk fejl er at bruge den samme grilltang til det rå og til det stegte kød, siger Gudrun Sandø i en pressemeddelelse.

Symptomerne på infektion kan være alt fra mild diarré, feber, kvalme og opkast til langvarig diarré og voldsomme mavesmerter.

Årsagen til, at campylobacter især er et problem ved sommerens grillaftener kan være, at stemningen ved havegrillen typisk er lidt mere afslappet og uformel og med knap så stort fokus på hygiejne, som når tilberedes mad i køkkenet indenfor.

Fødevarestyrelsen har derfor fire råd, som kan forebygge dårlig mave ved de gode grillaftener. De er følgende:

  1. Hold råt kød adskilt fra færdig mad, f.eks. salat, brød og færdigstegt kød.

  2. Gennemsteg kylling, hakkebøffer og ferske pølser.

  3. Undgå at røre ved det rå kød og vask hænder jævnligt – hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.

  4. Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt ren tallerken til færdigstegt kød.