8 alarmerende tegn på, at du lider af mangel på D-vitamin

Henrik R

5 uger siden

|

19/05/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock.com
D-vitaminmangel er ikke usædvanligt på disse kanter af verden, men de færreste ved, om de mangler dem. Her får du 8 alarmerende tegn på, at du lider af mangel på D-vitamin.

Dagens topnyheder

Mange ved godt, at mangel på D-vitamin kan opstå i vinterperioden, og at det kan være grund til at man føler sig mere træt i de kolde måneder, men der er faktisk flere andre symptomer, der kan afsløre om der blot er tale om en smule vintertræthed eller om du skal være opmærksom på, at der er tale om alarmerende tegn på, at du lider af mangel på D-vitamin.

Så meget D-vitamin har kroppen brug for

Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, og selvom man også kan få en del gennem kosten, er det langt fra nok. Ifølge Sundhedsstyrelsen skal du have 7,5 µg D-vitamin i alt, men de fleste danskere får kun mellem får 2 og 4 µg gennem den føde de indtager.

Det fedtopløselige vitamin øger optagelsen af calcium i tarmen, som knoglerne har brug for, og er nødvendigt for at også muskler og nerver kan fungere bedst muligt. Faktisk kan knoglenedbrydningen øges, når der er mangel på vitaminet og gangbesvær kan forekomme.

Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger er at have et moderat forbrug af sol om sommeren kombineret med almindelig sund kost med fiskeindtag og evt. en vitaminpille året rundt.

Det skulle mindske sandsynligheden for at få symptomer på D-vitaminmangel.

Alarmerende tegn på, at du lider af mangel på D-vitamin

De kliniske symptomer på at kroppen mangler D-vitamin, opstår først, når niveauet i blodet har ligget under 25 nmol/l gennem længere tid.

Ofte skal det helt ned under 12 nmol/l. 

Har man mørk hud, er man særlig udsat på disse breddegrader i alle aldersgrupper.

Den øvre grænse for indtag er 25 µg for børn indtil 10 år, og derefter 50 µg for alle andre aldersgrupper, men det er dog ret krævende at forsøge at nå max. grænsen, så der er ingen grund til at frygte, at man skulle ende med at få for meget.

Der er altså langt større grund til at bekymre sig om de alarmerende tegn på, at du lider af mangel på D-vitamin, end at spekulerer på om du er ved at få en overdosis, og hele 43 procent af danskerne mangler D-vitamin.

8 symptomer på manglende D-vitamin

En del af tegnene kan også være symptomer på alt muligt andet, og derfor kan det være lidt svært at spotte, men her kan du se, hvilke 8 alarmerende tegn på, at du lider af mangel på D-vitamin, som du skal holde mest udkig efter.

 1. Du er ofte syg - Dit immunforsvar kan ikke fungere normalt, hvis du mangler D-vitamin.

 2. Træthed - ekstrem træthed og dårlig søvn kan være forbundet med underskud af vitaminet. 

 3. Du har smerter i kroppen – smerter i muskler og knogler kan også være et tegn på alvorlige problemer.

 4. Svaghed – trætte og tunge muskler kan også vidne om, at der er lavvande i D-vitaminbeholdningen.

 5. Hovedpine – Har du ofte hovedpine i vintermånederne, kan dette skyldes et lavt niveau af D-vitamin.

 6. Problemer med at hele – Sår der har svært ved at komme sig og hele op, kan ligeledes skyldes, at der ikke er D-vitamin nok i kroppen til at den kan klare den opgave.

 7. Du bliver tyndhåret – Oplever du, at du fælder meget, kan det være tegn på D-vitamin mangel.

 8. Hukommelsesbesvær – Hvis det er svært at huske, kan det selvfølgelig sagtens skyldes almindeligt hverdagsstress, men det kan også skyldes mangel på D-vitamin, hvorfor det også er linket til sygdomme som Alzheimers og demens.

Behandling

Start med at gå til lægen og bliv testet, for at det nu også er D-vitaminmangel, som det handler om.

Heldigvis er der meget du selv kan gøre, hvis du har mangel. Her kan du se en liste over, hvad du kan gøre.

 • Tag en vitaminpille

 • Få mere sol

 • Spis fisk

D-vitamin i pilleform

Tag D-vitaminpiller, men pas på at du ikke kommer til at overdosere, for det kan lede til en forgiftning i værste fald, så tag lægen med på råd, inden du begynder at tage vitaminer.

Sol

80 % af den D-vitamin, som vi danner, kommer fra solen, så du skal omkring 20 min. i solen uden solcreme om sommeren dagligt. Dog skal du holde dig fra solen midt på dagen, hvor den er stærkest, når du ikke har solcreme på.

 Fisk

Det er kun i de fede fisk som laks og makrel, at du kan finde de store mængder af D-vitamin, men faktisk indeholder fed mælk, æg, kød og nødder også vitaminet, så hvis du ikke kan udstå fisk, kan du ty til disse