Effekten af en enkelt cola er vild: Her er, hvad der sker med din krop på 60 minutter

16/09/2023 19:00

Henrik R

Livsstil
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Din krop går gennem mange ting den første time efter, at du har drukket en dåsesodavand. Herunder kan du se, hvad der sker med din krop.

Mest læste i dag

En kold sodavand er forfriskende i sommervarmen (i hvert fald for dem, der er heldige at opleve den slags). Men har du nogensinde overvejet, hvad en enkelt dåse, som svarer til 0,33 liter, faktisk gør ved kroppen?

Den britiske farmaceut Niraj Naik har lagt en grafik på sin blog The Renegade Pharmacist, der viser, hvad der sker med kroppen i løbet af 60 minutter efter indtagelse af den søde væske.

10 minutter: 10 teskefulde sukker flyder gennem dit indre system. Det svarer til 100 procent af det daglige anbefalede indtag. Du kaster ikke op af den overvældende sødme, fordi fosforsyre nedtoner smagen, så du kan holde boblevandet nede.

20 minutter: Dit blodsukker topper og udløser en stor portion insulin. Din lever reagerer ved at forvandle sukker til fedt.

40 minutter: Du har nu absorberet al koffeinen i sodavanden. Dine pupiller udvider sig, og dit blodtryk stiger som reaktion på, at din lever udleder mere sukker i dit blod. Adenosin-receptorerne i din hjerne er blokeret, så du ikke kan føle dig træt.

45 minutter: Din krop øger dopaminproduktionen, som stimulerer glædescentrene i din hjerne. Heroin fungerer på samme måde.

60 minutter: Fosforsyren binder calcium, magnesium og zink i dine tarme, hvilket booster stofskiftet. Dette sker ved høje doser af sukker og kunstige sødestoffer, hvilket desuden øger urinudskillelsen af calcium.

Efter en time: Koffeinens vanddrivende egenskaber begynder at spille ind - du skal tisse. Nu vil calcium, magnesium og zink, som ellers var på vej til dine knogler, forlade din krop.

Foto: The Renegade Pharmacist

Det samme gælder natrium, elektrolytter og vand. Den store påvirkning, som sodavanden har haft på din krop, begynder at dø ud, og dit blodsukker falder med stor hast.

Du kan blive irritabel og træt.  Du har ikke bare tisset vandet i sodavanden ud, men også en række vigtige næringsstoffer, som din krop kunne have brugt på ting som at holde din krop hydreret og styrke din knogler og tænder.