Næsten alle har det stående i køleskabet: Derfor bør det ikke indtages

Skrevet af Emil Martesen

5 uger siden

|

05/05/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er en lang række grunde til hvorfor du ikke bør indtage den populære drik.

Dagens topnyheder

Appelsinjuice er efterhånden en fast bestanddel af morgenmaden for mange. 

Men det kan inden længe synge på sidste vers. 

Ny forskning løfter nemlig sløret for, at vores opfattelse af denne populære drik måske skal revideres. Det viser sig nemlig, at appelsinjuice ikke er så sundt, som vi troede. 

Ifølge det hollandske sundhedsråd optages frugtsukkeret i appelsinjuice meget hurtigt af kroppen, da det indtages i flydende form. Denne hurtige absorption resulterer i en nem omdannelse af sukkeret til fedt, hvilket kan føre til vægtøgning og øget risiko for diabetes. 

Det er utroligt at tænke på, at et enkelt glas appelsinjuice kan have sådanne negative virkninger på vores helbred. 

Kalorieindholdet i appelsinjuice er også værd at bemærke. Hvis du drikker et glas juice hver dag, vil du indtage op til 53.000 ekstra kalorier årligt. 

Og ikke kun er appelsinjuice højt i kalorier, det er også rigt på sukker. Et enkelt glas juice om dagen svarer til 14 kilo sukker om året - det samme som i en sodavand. Så selvom appelsinjuice kan virke som et sundt valg, bidrager det ikke til vægttab eller en sund kost. 

Men hvis du er blandt dem, der stadig ikke er overbevist om, at appelsinjuice ikke er så sundt som det ser ud til, så stopper de chokerende fakta ikke her. Ud over kalorier og sukker har appelsinjuice også andre ulemper. For det første er det meget nemt at drikke for meget juice, da det ikke mætter på samme måde som at spise hele frugter. 

Du kan derimod lade øjnene hvile ned over smoothies, der kan være et bedre alternativ, da den bevarer flere fibre fra frugten. Generelt set er det dog sundere at spise frugten i sin naturlige form end at drikke den som juice. 

Og hvis du ønsker at øge dit C-vitaminindtag uden at indtage sukkerarterne i appelsinjuice, så er der mange grøntsager, der er rigere på C-vitamin end appelsiner. 

Broccoli, rød peberfrugt og grønkål indeholder op til 90 milligram C-vitamin, sammenlignet med appelsinens 50-75 milligram. 

Og du kan nemt erstatte dit daglige glas appelsinjuice ved at inkludere flere af disse grøntsager i din kost. Spis en appelsin om morgenen og tilføj en af disse tre grøntsager til din aftensmad for at øge dit C-vitaminindtag uden de uønskede sukkerarter.