Ny dom frikender invalide danskere fra skeptiske forsikringsselskaber

PA

384 uger siden

|

07/06/2017
Forsikringsselskabers videoovervågning af danskere er ikke altid tilstrækkeligt bevis til at nedsætte erstatningen, siger Højesteret i principiel dom.

Dagens topnyheder

Hvis du er blevet invalideret som følge af en ulykke og har mistet hele eller en del af din arbejdsevne, kan du stadig godt gå for eksempel i fitnesscenteret uden at frygte for, at dit forsikringsselskab tager erstatningen fra dig som følge af overvågning.

Sådan lyder det fra Højesteret, som i en principiel dom har afgjort, at der skal mere end videomateriale til at reducere en erstatning.

Det er kun, hvis du bliver overvåget i færd med at udføre ting, som er direkte i strid med det, du har sagt, du er i stand til, at forsikringsselskabet kan reducere erstatningen.

Det betyder, at hvis du har oplyst, at du har mistet al funktion i din højre skulder, så skal du ikke blive taget i at løfte tungt jern med den pågældende skulder.

 

Slog græs med ondt i hovedet

Dommen falder i en sag, hvor en mand har været involveret i en ti år lang stridighed med sit forsikringsselskab.

Han var udsat for en arbejdsulykke, hvor han fik et slag mod hovedet, så han efterfølgende led af hovedpine og forståelsesvanskeligheder. Han blev tilkendt førtidspension og et erhvervsevnetab på 65 procent.

Men det skeptiske forsikringsselskab stolede ikke på, at manden var så invalid, som han påstod. De overvågede ham derfor og observerede, hvordan han cyklede, slog græs og gik i fitnesscenter.

Det var nok til at tage en del af forsikringspengene tilbage, mente de.

Men den går altså ikke, har Højesteret bestemt. Man kan godt slå græs, selvom man har ondt i hovedet. Det er kun, hvis aktiviteterne er i direkte uoverensstemmelse med den enkeltes forklaring, at de kan tage pengene tilbage.

 

Dom vækker glæde

Det er ikke alle forsikringsselskaber, der konsekvent benytter sig af videoovervågning som metode for at afsløre forsikringssvindel.

Hos Clemens Erstatning & Forsikring vækker det glæde og lettelse, at det pågældende forsikringsselskab ikke har fået medhold i sagen.

Det kan være med til at give forsikringsselskaber et bedre ry, for de fleste er på borgernes side, og videoovervågning er ofte en uretfærdig måde at afdække forsikringssvindel på, siger Birgit Lindø, der er advokat og partner ved Clemens Erstatning & Forsikring:

”Billederne eller videoovervågningen viser ikke, hvis skadelidte enten skal tage smertestillende før eller efter turen eller har brug for hvile,” siger hun.

Ifølge hende er de fleste forsikringsselskaber alt for skeptiske. Hendes oplevelse er, at langt de fleste danskere taler sandt om deres skader, men at der selvfølgelig stadig er tale om en fornuftig afvejning.

”Der er kun tale om nogle enkeltstående situationer, hvor skadelidte dyrker voldsom styrketræning og gør en helt masse, som ikke matcher de skader skadelidte har fået erstatning for. Og selvfølgelig skal raske mennesker ikke have mere erstatning, end hvad de har ret til,” afslutter hun.