Over halvdelen af danskerne gør det: Kan føre til mere end 40 følgesygdomme

Foto: Shutterstock

Overspisning er ganske udbredt blandt danskerne, men det er et stort problem - både i forhold til madspil og sundhed.

Du har helt sikkert prøvet før. Mætheden er så småt indtruffet, men tallerkenen er ikke tom. For ikke at levne, vælger du at spise det resterende.

Det er i princippet overspisning, men det viser sig at være et ret udbredt fænomen blandt danskerne. Hele 51 procent spiser altid eller ofte op, selvom man er mæt.

Læs også

Er hun Madeleine McCann? Nu er der nyt om DNA-svarene

På restaurant er tallet 54 procent, mens besøg hos venner og familie er toppen. Her er hele 62 procent villige til at overspise, viser en YouGov-undersøgelse, som er lavet for Coop Analyse og forebyggelsesindsatsen Ja tak, lidt mindre.

- Når over halvdelen af danskerne tømmer tallerkenen både ude og hjemme, selvom de er mætte, fortæller det to ting: At portionerne ofte er for store, og at mantraet om at spise op ligger dybt forankret i os. Det er veldokumenteret, at store portioner får os til at spise mere, siger Susanne Tøttenborg, projektleder for Ja tak, lidt mindre og seniorkonsulent i Kræftens Bekæmpelse og tilføjer:

- Det øger risikoen for overvægt. Derfor skal vi lære både at mærke efter, om vi er mætte og gøre portionerne lidt mindre, uanset om øser op til os selv eller til andre.

Selvom man spilder mad ved at levne, så gør man det faktisk også ved at overspise.

Ved overspisning øges risikoen for at blive overvægtig og på sigt kan man udvikle mere end 40 følgesygdomme såsom kræft, type 2-diabetes og muskel-skelet-sygdomme.

Hvis man gerne vil undgå overspisning, så kommer Rådet for sund mad med tre råd.

1: Fyld kun din tallerken med den mængde mad, du ved, du kan spise. Resten i skålen eller gryden kan du gemme. 

2: Brug mindre tallerkener. Man fylder automatisk mere mad på en stor tallerken og kommer nemt til at spise det uden at føle sig mere mæt

3: Mærk efter, om du er mere sulten, selvom der er mere mad på tallerkenen.

Læs også

Politiet advarer: Betaler du ikke, bliver du anholdt

.

Dagens Gossip