Taber du meget hår? Så bør du gøre dette

02/06/2023 09:15

Nicolai Steinicke

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Stress, psykiske problemer, gener, kost og infektioner som Covid-19 – der kan være mange årsager til hårtab. Her får du ekspertens råd til, hvad du bør gøre ved forskellige former for hårtab.

Mest læste i dag

Har du oplevet en usædvanlig stor mængde hår i din hårbørste? Eller at håret pludselig bliver mærkbart tyndere?

Inger Marie Skoie er hudlæge og specialist i hud- og kønssygdomme. Hun erfarer, at det at tabe hår opleves som meget frustrerende for mange.

- Hår betyder meget. Hår handler meget om identitet. Mange mennesker oplever, at dette er lidt tabt. Som hudlæger har vi mange tunge konsultationer, siger hun til Vi.no.

Ifølge Skoie er der mange grunde til, at vi taber hår. Den mest almindelige årsag er androgenetisk hårtab.

- Der er en genetisk overfølsomhed over for mandlige kønshormoner, androgener, som fører til hårtab. Androgenetisk hårtab er mest almindeligt hos mænd, men det er også den hyppigste årsag til hårtab hos kvinder, siger Skoie.

I modsætning til mænd, der bliver vigende og skaldet, taber kvinder håret jævnt fra hele hovedbunden. Ved androgenetisk hårtab trækker hårsækkene sig sammen og bliver mindre. Ifølge Skoie kan denne type hårtab behandles med liniment, der påføres hovedbunden eller med medicin i tabletform.

Hvis du oplever hårtab på over 150 hår om dagen og har en stærk sygehistorie med androgenetisk hårtab eller ser en vigende hårgrænse eller områder med skaldethed, kan det være nyttigt at opsøge en hudlæge, råder Skoie.

- Hvis man starter behandlingen tidligt, kan man begrænse hårtabet og delvist stoppe det, men stopper man behandlingen, vil hårtabet stige igen, siger Skoie.

Hårtab på grund af stress og infektioner

Andre årsager til, at vi mister vores hår, kan være lokale betændelsestilstande omkring hårsækken, psykosociale tilstande, kroniske sygdomme og medicin.

- Langvarig eller ekstrem følelsesmæssig eller fysisk stress, depression og angst kan bidrage til telogent hårtab. Det er ret almindeligt og er kendetegnet ved, at man pludselig taber mere hår. Denne type hårtab er mere diffus og kan opstå efter en stressende begivenhed, siger Skoie.

Infektioner kan også føre til telogent hårtab. Ifølge Skoie kommer mange mennesker til hudlægen med pludseligt hårtab efter at have været syge af Covid-19.

- De siger, at de har haft en alvorlig infektion, og at de lige er blevet raske. TBE-virusinfektion efter et flåtbid er også en typisk infektion, der kan føre til telogent hårtab, siger Skoie.

Håret vil vokse ud igen

Med telogen hårtab kan du miste to tredjedele af hårtætheden. Ifølge Skoie er der ingen behandling, men hårtabet vil stoppe, og håret vokser gradvist ud igen.

- Men det tager lang tid og kan hurtigt tage op til 12 måneder, før håret er tilbage, som det var før. Hvis du har langt hår, kan du godt klippe dit hår lidt. Det kan noget med følelsen af, at håret har gennemgået en stor forandring, siger Skoie.

Behandling og kost

Skoie understreger, at det er årsagen til problemet, der skal behandles.

Ved fx sygdommen alopecia areata, som er en betændelsestilstand omkring hårsækkene, findes der ifølge Skoie både medikamentelle og ikke-medicinske behandlinger.

- Betændelsen kan mindskes ved at sprøjte antiinflammatoriske lægemidler ind i hovedbunden for at mindske betændelsen omkring hårsækken. Behandling i cremeform kan også bruges til at forsøge at mindske betændelsen, siger Skoie.

Ved alopecia areata falder håret ud i pletter.

- Selvom håret tabes pletter, kan det vokse ud igen, siger Skoie.

Hos lægen kan der tages blodprøver for at diagnosticere tilstande, der kan føre til hårtab, såsom jernmangel, stofskiftehormoner, mandlige kønshormoner (androgener) og vitamin B12.

Også anæmi og mangel på D-vitamin kan være forbundet med hårtab.