Uvidenhed om din oplader kan få katastrofale konsekvenser: Kan være brandfarlig

23/10/2023 10:20

Nicolai Steinicke

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jonglering med ladekabler: - Konsekvenserne af denne uvidenhed kan være katastrofale, advarer en ekspert.

Mest læste i dag

- Vi kan læse bunkevis af artikler, der advarer mod brandfarlig mobilopladning, men mange misforstår, hvad der egentlig udgør selve brandfaren, siger Geir Owe Dahl-Pedersen, stifter af nighteye, og daglig leder hos Nordic iTech AS.

Han mener, at der bør være et tydeligere fokus på faren ved at jonglere med kabler, når vi oplader vores mobiltelefoner.

- Det udgør en skjult risiko, som mange overser, siger han.

For at optimere batterilevetiden og forhindre brand, er mange nyere mobiltelefoner og opladere designet til at stoppe opladningen, når de er fuldt opladede.

Problemet er, at vi ofte stoler blindt på ny teknologi, mener Dahl-Pedersen:

- Det bidrager til falsk tryghed, siger han og præciserer:

- Kendte mærker som Apple og Samsung producerer mobiltelefoner og tablets af høj kvalitet, og det er sjældent disse enheder i sig selv, der forårsager brandfare; den største udfordring ligger i ladeudstyret.

Dahl-Pedersen mener, at forbrugerne alt for ofte tyr til billige, uoriginale opladere og ladekabler og jonglerer mellem disse.

- Selvom de fleste mennesker måske ikke ser forskellen mellem originale og uoriginale opladere, kan konsekvenserne af denne uvidenhed være katastrofale, advarer han.

Uoriginale kabler, der er kompromitteret af brud, knæk eller beskadiget beskyttelse, gør dem til en latent fare, præciserer han.

- Med en overflod af sådanne uoriginale opladere i mange hjem, kombineret med en vane med at bruge dem på tværs af forskellige smarte produkter, bliver opladningsprocessen risikabel - især om natten, siger Dahl-Pedersen til Dagbladet.