Ekspert til kun at spise denne type med 2 gange om ugen, hvis du vil blive 100 år

Nicolai Busekist

12 timer siden

|

06/06/2025
Mad og drikke
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du ønsker at blive 100 år, så er det vigtigt at have fokus på din kost - og det betyder, at der er ting, du er nødt til at skære fra.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En ekspert i lang levetid opfordrer folk til kun at spise en bestemt type mad to gange om ugen for at øge chancerne for at 'leve til de bliver 100 år'. Anbefalingen bygger på kostvanerne hos verdens længstlevende mennesker, som bor i de såkaldte Blue Zones.

Vi ved alle, hvor vigtig kosten er for vores helbred og velvære. Visse fødevarer øger risikoen for problemer som højt kolesteroltal, forhøjet blodtryk, diabetes og endda kræft, mens andre kan have en beskyttende effekt.

Forskning har også vist, at det, vi spiser, kan påvirke vores forventede levetid. Det ses blandt andet i studier af verdens Blue Zones, der er en række områder med den højeste andel af 100-årige og den laveste forekomst af kroniske sygdomme.

Disse zoner findes blandt andet i Sardinien (Italien), Okinawa (Japan) og Nicoya (Costa Rica). Selvom de konkrete måltider i områderne varierer, spiser folk her generelt flere plantebaserede, uforarbejdede fødevarer og færre forarbejdede produkter.

"Det starter med, hvilke fødevarer man vælger. De fleste af de personer, jeg har mødt i Blue Zones, har let adgang til lokalt dyrkede frugter og grøntsager – ofte økologiske og uden pesticider," uddyber grundlægger Dan Buettner på Blue Zones' officielle hjemmeside

"Hvis de ikke selv dyrker maden, finder de steder, hvor de kan købe det - ofte billigere end forarbejdede alternativer."

"De har integreret visse næringsrige fødevarer i deres daglige eller ugentlige måltider - fødevarer, man sjældent finder i kiosker eller på fastfoodrestauranter."

Ud fra over 150 koststudier fandt Dan ud af, at mange af disse mennesker faktisk spiser langt mindre kød, end man skulle tro. Derfor opfordrer han folk til kun at spise kød 'højst to gange om ugen'.

"Spis kød to gange om ugen eller sjældnere, og i portioner på højst 60 gram tilberedt," siger han.

"Foretræk fritgående kylling og lokalt opdrættet svinekød eller lam i stedet for industrikød. Undgå forarbejdet kød som pølser, pålæg og hotdogs."

Han forklarer, at folk i Blue Zones typisk spiser små mængder kylling, svinekød eller lam.

"Set på tværs af zonerne fandt vi, at folk i gennemsnit spiste små portioner kød - omkring 60 gram eller mindre ad gangen - cirka fem gange om måneden," siger han.

Kvaliteten af det kød, de spiser, er også vigtig og kommer som regel fra fritgående dyr.

"Traditionelt dyrehold giver sandsynligvis kød med højere indhold af sunde omega-3-fedtsyrer sammenlignet med kornfodrede dyr,” tilføjer han.

Dan anerkender dog, at det stadig er usikkert, om folk lever længere på grund af det lille kødindtag, eller på trods af det.

"Folk i Blue Zones har så mange sunde vaner, at de måske godt kan tåle lidt kød i ny og næ, fordi andre livsstilsvalg opvejer dets negative effekt," siger han.

Uden for Blue Zones-forskningen har flere studier påvist sundhedsrisici ved at spise for meget rødt og forarbejdet kød. Sidstnævnte er særligt skadeligt og øger risikoen for forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme og kræft.

Forarbejdet kød omfatter blandt andet bacon, skinke, pølser og hotdogs - alle typiske dele af den vestlige kost. Så selv hvis du synes, det virker drastisk at skære dit kødforbrug ned til kun to gange om ugen, kan du starte med at skære ned på det forarbejdede kød.

Dan Buettner deler også tips til at nedsætte kødindtaget:

  • Lær hvordan 60 gram kød ser ud: For eksempel en halv kyllingefilet eller kød (uden skind) fra et kyllingelår, en kotelet eller skive svinekød/lam svarende til størrelsen på et kortspil.

  • Undgå at købe oksekød, hotdogs, pålæg eller pølser - de hører ikke hjemme i Blue Zones-kosten.

  • Find plantebaserede alternativer til det kød, mange har som måltidets midtpunkt. Prøv letstegt tofu med olivenolie, tempeh (sojaprodukt) eller kikærte- og bønnebøffer.

  • Vælg to dage om ugen, hvor du spiser kød eller animalske produkter - og nyd det kun disse dage.

  • Da portionerne på restauranter næsten altid er på 120 gram eller mere, så del hovedretten med en anden eller bed om en bøtte og tag halvdelen med hjem.

Andre kostråd fra Blue Zones inkluderer, at man skal spise flere plantebaserede fødevarer, op til 85 gram fisk om dagen, reducere mælkeindtaget, spise bønner hver dag, skære ned på sukker og spise nødder som snacks.

Ads by MGDK