Forside Mad og drikke Har du æg i køleskabet? Så bør du læse denne...

Har du æg i køleskabet? Så bør du læse denne advarsel

æg, æggebakke, egg
Shutterstock

Hvis du har æg stående i køleskabet, bør du læse med her.

Lige nu læser andre

Æg hører næsten altid til i julens madlavning. De ryger i småkagerne, i brunchen og på morgenbordet, når familien er samlet i ferien.

For mange er det en selvfølge at tage en bakke æg med hjem uden at tænke videre over det.

Midt i juletravlheden er der dog en lille detalje, som de færreste lægger mærke til.

På hvert eneste æg står der nemlig en kode, som mange overser, når de haster videre til næste punkt på indkøbslisten.

Koden er langt fra tilfældig.

Læs også

Tværtimod gemmer den på viden om æggets oprindelse og produktion, som kan være værd at kende, også når der bliver bagt, kogt og pisket løs op til jul.

Fire tal afgør alt

Det første ciffer i æggekoden er helt afgørende, oplyser Welltica.

Det viser produktionsformen og dermed, hvilke forhold hønen har haft:

  • 0 står for økologisk æg fra høns med adgang til både økologisk foder og udendørs arealer
  • 1 betyder frilandshøns, der også har adgang til udearealer, men ikke nødvendigvis økologisk foder
  • 2 dækker over skrabeæg, hvor hønsene går frit rundt indenfor
  • 3 betyder buræg, hvor hønsene opholder sig i bure med begrænset plads

Efter tallet kommer to bogstaver, som viser oprindelseslandet. For eksempel står DK for Danmark.

Herefter følger en række tal, som identificerer den præcise producent og dermed gør det muligt at spore ægget helt tilbage til den gård, det kommer fra.

Læs også

Strenge regler for salg

Er du selv hønseejer og overvejer at sælge æg, gælder der klare regler fra Fødevarestyrelsen.

Du må kun sælge æg fra dine egne høns og kun til egne markedsboder, din egen virksomhed eller autoriserede ægpakkerier.

Det er ikke tilladt at sælge til andres butikker eller restauranter, og du må maksimalt sælge 312.000 æg årligt, medmindre du leverer til et fuldt godkendt pakkeri.

Æggene må hverken vaskes, beskadiges eller sorteres i vægtklasser inden salg. Og så skal du kunne dokumentere både salmonellakontrol og opbevaringsforhold, hvis myndighederne spørger.

Selvom koden på skallen kan virke ubetydelig, gemmer den altså på en lang række oplysninger, som både forbrugere og myndigheder bruger.

Læs også

Næste gang du åbner en æggebakke, kan det derfor være værd at læse linjerne helt bogstaveligt.

Ads by MGDK