12 meter lang hval er strandet ved Fanø

En hval er strandet ved Fanø, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi onsdag.

Der er tale om en 12 meter lang kaskelot, som ligger et par hundrede meter fra kysten ved Sønderho. Det er Skov- og Naturstyrelsen, der tager sig af det strandede dyr, og styrelsen oplyser, at hvalen bliver trukket op på stranden torsdag formiddag klokken 11.

- Her skal den parteres og derefter køres væk så hurtigt som muligt, siger Ulrik Lorenzen, skovrider ved Skov- og Naturstyrelsen og ansvarlig for området ved Fanø.

Han ved endnu ikke, hvor den døde hval ender.

- Det afhænger af, om der er museer eller videnskabsfolk, der skal bruge skelettet, eller om det kun er bløddelene, der skal tages prøver af. Ellers bliver det hele som udgangspunkt kørt til destruktion, siger Ulrik Lorenzen.

Han fortæller, at Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg er i gang med at finde fagpersoner, der kan partere kaskelothvalen.

- Det er et kæmpe stort dyr, så det er ikke bare noget, man gør. Det handler også om sikkerhed og smittehåndtering, så det skal der eksperter til.

Det var nogle borgere, der onsdag morgen opdagede hvalen og derefter kontaktede Skov- og Naturstyrelsen. Der er i øjeblikket lavvande, hvor kaskelotten ligger, men på grund af hvalens størrelse forventer man ikke, at den vil flytte sig, når der kommer højvande.

Skov- og Naturstyrelsen har indtil videre sendt to erfarne medarbejdere til stedet. De har skåret underkæben af hvalen for at undgå, at hvalens tænder bliver stjålet og brugt som samleobjekter.

Hvalen har hvide bakteriebelægninger, der viser, at den er gået i forrådnelse, fortæller Ulrik Lorenzen fra Skov- og Naturstyrelsen.

- Så den kan have ligget derude et stykke tid, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip