1,6 millioner danskere får tilbud om tarmkræftscreening

admin

10 år siden

|

03/03/2014

Dagens topnyheder

Mandag skyder regionerne et nyt tarmkræft-screeningsprogram i gang til alle danskere mellem 50-74 år. Formålet er at finde kræft i tidlige stadier og derefter hurtigt kunne sætte gang i behandlingen, så sygdommen ikke udvikler sig.

Desuden er formålet at nedsætte forekomsten af tyk- og endetarmskræft ved at identificere og fjerne forstadier, før de udvikler sig til kræft.

- Det er alfa omega i kræftbehandling at finde sygdommen så tidligt som muligt, for så er helbredsmulighederne bedst. Derfor er det rigtig vigtigt at undersøge, om der er en tarmkræft under udvikling.

- Jeg er glad for, at regionerne nu er klar til at tilbyde tarmkræftscreening til mere end hver fjerde borger, siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Borgerne får med det nye screeningsprogram sendt et brev med prøvesæt og information om undersøgelsen, og man skal herefter selv tage en afføringsprøve derhjemme og sende den til laboratoriet.

Hvis de indsendte prøver viser, at der er blod i afføringen, bliver personen tilbudt en kikkertundersøgelse af hele tyktarmen og henvist til det faste forløb, som gælder for patienter, der er under udredning eller har fået konstateret kræft i ende- eller tyktarm.

- Jeg håber meget, at folk vil tage imod det. Det er jo lidt grænseoverskridende at få tilsendt et hylster, som man skal komme afføring i. Det er der nok nogen, som synes, er lidt underligt.

- Men jeg håber rigtig meget, at folk vil gøre det alligevel. For så er chancen for, at man bliver helbredt, hvis man er på vej til at udvikle noget, man ikke selv har bemærket, langt større, siger Bent Hansen.

Regionerne tror, at screeningsprogrammet vil afværge omkring 150 dødsfald blandt tyk- og endetarmskræftpatienter.

- Forventningerne er, at vi finder nogen, som er på vej til at udvikle tarmkræft langt tidligere, end hvis de selv skulle registrere de signaler, der er, når man får sygdommen, hvilket først og fremmest er blod i afføringen.

- Det kan spores langt tidligere ved screeningerne, og vi håber og tror, at vi kommer til at redde mange liv på denne måde, siger Bent Hansen.

/ritzau/