20 millioner husstande kan ikke betale deres elregninger

Skrevet af Nicolai Busekist

25/08/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Verden over har mange husstande problemer med at betale deres regninger på grund af de stigende elpriser.

Mest læste i dag

Den 25. juli vågnede Adrienne Nice tidligt om morgenen. Her gjorde hun en opdagelse, hun længe havde frygtet. Hendes elselskab havde lukket for strømmen til hendes lejlighed i Minneapolis, hvor hun bor med sin søn.

Adrienne har haft det økonomisk svært, siden pandemien ramte, og har ubetalte forbrugsregninger for mere end 3.000 dollars, hvilket svarer til mere end 22.000 kroner.

Den advarsel, hun havde fået på sin seneste regning, hvorpå der stod 'Sidste rykker' med store bogstaver, havde forberedt hende en smule, men det var alligevel chokerende at opdage, at køleskabet var mørkt og klimaanlægget tavst.

I de kommende dage viste vejrudsigten, at temperaturen ville stige til over 35 grader. Derfor var det vigtigt for Adrienne at finde en løsning, så hun hurtigt kunne få tændt for strømmen igen.

Ifølge Bloomberg er Adrienne og hendes søn blot én ud af 20 millioner husstande i USA, hvilket er omtrent hver sjette husstand, der er bagud med elregningen.

National Energy Assistance Directors Association oplyser, at det er den værste krise, der nogensinde har været dokumenteret. Årsagen til, at mange er kommet bagud med elregningen, er de stigende elpriser, der især er sendt til vejrs som følge af stigende gaspriser.

De stigende elregninger er et endnu større problem i Europa, hvor stigningen i gaspriserne har været markant større, efter Vladimir Putin beordrede sine styrker til at invadere Ukraine.

I flere lande har regeringen valgt at hjælpe til, hvilket betyder, at der er blevet givet flere milliarder euro i støtte til husstande, der har svært ved at betale sine regninger.

PG&E Corp. i Californien har oplevet en stor stigning i antallet af privatkunder, der er faldet bagud med betalingerne. Helt konkret er tallet steget med intet mindre end 40 procent siden februar 2020.

Hos New Jerseys Public Service Enterprise Group er det samlede antal af kunder, der er mindst 90 dage bagud med betalingen steget med mere end 30 procent – og det er kun siden marts.

Og da der ikke er hjælp at hente hos den amerikanske regering, har Jean Su fra Center for Biological Diversity, der holder øje med antallet af strømafbrydelser, en klar forventning om, at flere vil blive afskåret fra strøm på grund af ubetalte regninger.

For Adrienne var der heldigvis hjælp at hente hos nonprofitorganisationen Utility Board of Minnesota, der hjalp hende med at forhandle en afdragsordning på plads med hendes elselskab, så hun igen kunne få strøm i sin lejlighed.