23 irakere får fri proces til at føre sag om tortur

Skrevet af admin

18/09/2015

Mest læste i dag

Procesbevillingsnævnet har givet 23 irakere fri proces til at føre sag mod Danmark for medvirken til tortur i Irak i 2004.

Det betyder blandt andet, at de kan få betalt rejsen fra Mellemøsten, så de kan deltage i retssagen, der skal køre i Østre Landsret.

I sagen, der er rejst mod Forsvarsministeriet, kræver irakerne hver 60.001 krone i erstatning, fordi de, efter at være taget til fange af danske soldater, blev overdraget til de irakiske myndigheder, der udsatte dem for tortur.

Sagen har verseret ved de danske domstole siden 2011, og der er fem gange tidligere i Civilstyrelsen og Procesbevillingsnævnet givet afslag på fri proces, oplyser deres advokat, Christian Harlang.

Derfor glæder han sig over, at de 23 irakere nu kan få betalt deres sagsomkostninger.

- For Danmark som retssamfund og for mine klienter er det særdeles glædeligt, at Forsvarsministeriets forsøg på at standse sagen ikke lykkedes, siger Christian Harlang i en pressemeddelelse.

Retssagen er ved at blive tilrettelagt i Østre Landsret. Her hævder Forsvarsministeriet at sagen er forældet, og det spørgsmål ønsker ministeriet, at retten skal isolere og afgøre som det første.

Foreløbig er der aftalt et retsmøde 9. november, hvorefter landsdommerne ifølge Forsvarsministeriet kan tage stilling til processens køreplan.

Christian Harlang har derimod anmodet retten om lov til at bruge en del af tiden på retsmødet til at afhøre den tidligere Venstre-forsvarsminister Søren Gade.

Advokat Peter Biering fra Kammeradvokaten, der fører sagen for Forsvarsministeriet, har sagt, at han ikke kan forestille sig en afhøring af Gade i november.

Fri proces indebærer ifølge Christian Harlang også, at de 23 kan få deres rejse hertil betalt, ligesom de kan få betalt deres udgifter til tolkning i retten.

- Efter at vi nu fem gange på fire år har modtaget afslag på fri proces er det en personlig tilfredsstillelse, at vi nu kan komme videre og få sandheden frem om dansk ansvar for tortur, siger han.

Netop danske soldaters håndtering af fanger under Irakkrigen har fået stor opmærksomhed efter afsløringer af, at centrale oplysninger er blevet væk i Forsvaret.

Spørgsmålet om behandling af fangerne indgik som opgave i Irakkommissionen, som Venstre-regeringen efter sin tiltrædelse som en af sine første handlinger besluttede at stoppe.

/ritzau/