400 millioner euromønter er på vej til Letland

110 millioner pengesedler og 400 millioner mønter er i øjeblikket på vej til Letland, der fra årsskiftet bliver det 18. EU-land til at skifte sin nationale valuta ud med den fælleseuropæiske valuta, euroen.

EU-Kommissionen oplyser i en pressemeddelelse tirsdag, at den lettiske valutaudskiftning fra lat til euro "i det store hele" er på sporet.

Dog kunne det måske godt gå lidt hurtigere med at få gang i indsamlingen af de i alt 971 million lat, som ventes at skulle samles sammen, når den såkaldte "big bang" udskiftning 1. januar på bare to uger gør euroen til landets eneste gangbare valuta.

De nye lettiske euromønter, der ligesom andre eurolandes mønter har nationale særpræg på den ene side, er præget af Staatliche Münzen Baden-Württemberg i Stuttgart i Tyskland, mens Letlands første eurosedler er udlånt fra Den Tyske Centralbank.

Letlands egen centralbank begyndte allerede 1. november at distribuere de nye penge til landets kommercielle banker.

Tirsdag i næste uge har bankerne lov til at begynde at sende euro ud til deres største kunder.

Tirsdag 10. december er også den dag, almindelige letter kan gå i banken eller på posthuset og købe sig en af 800.000 euro startpakke, som indeholder et miks af alle de nye mønter til en samlet værdi af 14 euro og 23 cent.

Den lettiske lats officielle vekselkurs er for længst fastsat til 0,702804 for en euro. Bankerne skal veksle pengene gratis i hvert fald i seks måneder.

Selv om lat ophører som gangbar mønt i almindelig handel bare to uger inde i det nye år, er der - endnu da - ikke sat nogen udløbsdato for bankers omveksling af den gamle nationale valuta.

/ritzau/

 

Dagens Gossip