43 procent af danskerne: Politik er en privat sag

Mange vil i dag gå ind i stemmeboksen og så helst ikke tale om, hvad der er sket bag forhænget.

Hele 43 procent af danskerne siger således i en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk, at det er en privat sag, hvad de stemmer. Derfor deler de kun informationen med deres nærmeste.

Der er en stor forskel på danskernes politiske lukkethed og amerikanernes mere åbenhjertige tilgang til deres politiske ståsted, mener Mads Fuglede.

Han er folketingskandidat for Venstre og har boet i USA, hvor han ved flere præsidentvalg har fungeret som fast kommentator på TV2 News.

- I USA ved alle, hvem man er politisk, og det har man et afslappet forhold til. Det er noget, man siger lige så selvfølgeligt, som hvem man holder med i fodbold, siger han til Avisen.dk.

Mads Fuglede har oplevet at blive mødt med irritation, når han har været ude og uddele brochurer og hænge valgplakater op.

- Jeg har også delt materialer ud for kandidater i USA, og der var en helt anden stemning. De har ikke noget imod, at man ringer op eller banker på, siger han.

Valgforskeren Christian Elmelund-Præstekær fra Syddansk Universitet kender også til danskernes politiske lukkethed.

- Vi oplever ofte, at folk ikke vil sige, hvem de stemmer på, selv om det er videnskabelige undersøgelser, de optræder i anonymt, og det er åbenlyst, at det ikke er et spørgsmål om at hænge nogen ud, siger han til Avisen.dk.

Christian Elmelund-Præstekær mener, at det er den danske, såkaldte konsensus-kultur, der spiller ind.

- Vi vil helst ikke være uenige med nogen og vil gerne ordne ting i mindelighed, siger han til Avisen.dk.

I undersøgelsen svarer 49 procent, at de er helt åbne omkring, hvad de stemmer. 43 procent mener, det er en privat sag, som de kun deler med deres nærmeste. Otte procent svarer "ved ikke".

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip