528 folkeskoleledere er sparet væk

Skrevet af admin

29/09/2014

Dagens topnyheder

Den nye skolereform gør ledelsen i folkeskolen vigtigere end nogensinde, har det gang på gang lydt fra både undervisningsministeren og Kommunernes Landsforening. Men samtidig bliver lederne sparet væk. Nu råber skolelederne vagt i gevær.

- Vi oplever det her som deciderede besparelser. Oven i besparelserne kommer reformen, som er en enorm opgave. Den allervigtigste person til at skabe den forandring er skolelederen, siger formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, til Politiken.

Antallet af ledere – både mellemledere og øverste ledere – er i perioden juni 2010 til juni 2014 reduceret fra 3832 til 3304. Der er altså 528 ledere færre, svarende til knap 14 procent, viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Konsekvensen er, at dele afskolereformen sættes på "standby", advarer Hjortdal:

- Der er risiko for, at reformen ikke bliver implementeret så hurtigt som ønsket, og at elementer ikke bliver implementeret ordentligt. Ved siden af reformen er der den øgede inklusion, der giver lederne mere arbejde i form af samarbejde med forældre og psykologer og at sikre, at eleverne får deres medicin i skoletiden.

Iføle Per Fibæk Laursen, professor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet, kan man ikke entydigt sige, at færre ledere automatisk giver dårligere ledelse

- Reformen betyder, at de skal mere ud i klasseværelserne og inspirere lærerne og være primus motor i undervisningens kvalitet. Hvis ikke lederne kan komme af med nogle af de opgaver, de allerede har, og samtidig er blevet færre, så er det vanskeligt, siger professoren til Politiken.

Siden 2010 er der blevet 2,4 procent færre elever, og der er blevet nedlagt skoler – antallet er usikkert, men ligger omkring 200 ifølge Undervisningsministeriet. Det forklarer en del af reduktionen på 528 ledere, men langtfra det hele, siger både professoren og skolelederforeningen.

- Vi taler om effektiviseringer, tilpasninger og mellemledere, der bliver tilbudt lærerjob, siger Claus Hjortdal til Politiken.

Formand for børne- og kulturudvalget i KL, Anna Mee Allerslev (R), er overrasket og tager skoleledernes advarsel alvorligt:

- Jeg må bare sige, at det er helt ny information for mig. Jeg har ikke hørt, at der skulle være sparet så mange mellemledere, at det er et problem. Det vil jeg spørge KL nærmere om og se nærmere på.

/ritzau/