7 tips til et billigere bryllup

Skrevet af Samlino.dk

28/10/2014

Mest læste i dag

Det er blevet populært at holde store, overdådige kirkebryllupper, men kjole, kage og kirke kan hurtigt løbe op i 100.000 kroner eller mere. Det er i sig selv fint nok at bruge mange penge på en fest - hvis man altså har råd, men for mange kan det være lidt af en formue at skulle bruge på én dag. Dyrt er ikke altid lig med godt, så derfor har vi på Samlino sat hovederne i blød, og er kommet frem til 7 trin der vil gøre dit bryllup billigere.

1. Planlægning og budgettering
Læg et benhårdt budget, så I ved, hvor meget I må bruge på hver post. Det kan være svært helt at vide, hvad tingene koster, så indlæg nogle ekstra penge som buffer, hvis I kommer til at skyde ved siden af. Hvis I ikke kommer til at gøre brug af bufferen, har I ekstra penge, som måske kan smides i bryllupsrejsen. 

Find evt. budgetskabeloner til bryllupper eller tjek hvad jeres dyreste poster løber op i, så I i hvert fald ikke skyder helt forbi på de store udgifter.

2. Drop luksus og vær ude i god tid
Start gerne planlægningen et helt år i forvejen. Jo mere tid I har til at planlægge, jo mere tid får I til at blive helt afklarede med, hvad I godt kunne tænke jer samt kigge efter gode tilbud. Hvis I har svært ved at holde jer til de billige løsninger, så tænk over om I kan nå at spare op. Hvis I f.eks. har nogle dyre vaner, som I godt kan undvære indtil brylluppet, så kan det måske blive løsningen.

Der kan være mange penge at spare ved at droppe alle ture til bageren, 7-eleven, kantinen, pizza/sushimanden eller noget andet, I bruger mange penge på. Hvis du ved, at du kun skal modstå fristelsen for kanelsnegle i et halvt år eller nogle måneder, vil det uden tvivl gøre det lettere. Mange ønsker desuden også at tabe sig inden brylluppet, så her kan besparelse gå igen både på kalorie- og pengefronten. Denne form for opsparing fungerer dog bedst, hvis begge parter skal opgive en "guilty pleasure". Du kan derfor ikke forlange, at din kæreste skal stoppe med at ryge, hvis du selv propper dig med pølsehorn og gifler. 


I forhold til at afholde drømmebrylluppet på en tålelig måde for både dig og din partner, så er det vigtigt at være realistisk. I kan selvfølgelig godt spare nogle penge op, men vær også klar til at skrue budgettet ned, så I ikke ender med at spise havregryn en måned inden og efter brylluppet. 
Gør op med jer selv hvad der betyder mest: Er det maden, kjolen, lokalerne eller noget andet? Det der betyder mest, er også det I skal fokusere mest på. Hvis ikke maden er vigtig, hvorfor så ikke finde en god og billig catering-løsning, eller måske endda selv lave maden?

3. Detaljefælden
En fælde, som især bruden kan ryge i, er detaljefælden! Du har købt en flot, dyr kjole, så nu skal sko, negle, taske, hår, makeup, strømpebukser, undertøj osv. også være tip-top. Men alle de små detaljer og tilføjelser til dit look koster. I budgettet er det derfor alfa omega at indregne ALLE udgifter forbundet med tøj og udseende. 500 kr. ekstra vælter måske ikke budgettet, men det kan mange små poster til 500 kr. altså godt gøre. Igen skal du overveje, hvad der betyder mest. Hvor mange kommer til at lægge mærke til dine negle, og vil du ofre noget andet for at få lavet dem?

Det er vigtigt at huske på, at et bryllup er en fest, man primært holder for sin egen skyld. Det er jeres fantastiske fest, som gæsterne uden tvivl glæder sig til, men når alt kommer til alt, har I selv de største forventninger, så lad være med at tro at nogen bliver skuffede, hvis noget mangler.  


4. Brug jeres netværk
Tænk over hvem I kender, der måske skylder jer en tjeneste eller kunne komme til det. Hvis I har en frisør, negletekniker, fotograf, kok, designer, blomsterbinder eller andet nyttigt i jeres vennekreds eller familie, kan I måske få vedkommende til at hjælpe jer lidt. Deres service kan eventuelt gøre det ud for deres bryllupsgave til jer, hvis de kommer til at bruge mange kræfter på jer.

Det er en god idé at bede gæsterne om at tage en masse billeder og kun bruge en professionel fotograf til at tage deciderede bryllupsbilleder, så vedkommende ikke skal betales for en hel dag. Et lille trick kan være at oprette en Facebook-gruppe eller Dropbox-mappe, så gæsterne nemt kan uploade alle deres billeder fra dagen. Så har I dem samlet ét sted, og alle kan efterfølgende have glæde af dem.

5. Hjemmelavede indbydelser
Hvis du er den kreative type, kan du lave indbydelserne selv. Du kan f.eks. google "monogrammer" og finde jeres bogstaver og sætte dem sammen. Især hvis I skal holde fest på et slot eller en herregård, fungerer det rigtig godt at holde stilen lidt royal. Karduspapir og kagepapir er dine tro følgesvende, når det handler om at lave flotte hjemmelavede indbydelser. Brug blonderne på kagepapiret på bagsiden af indbydelsen, til at lave en konvolut eller som ramme rundt om selve indbydelsen. Det kræver lidt fingernemhed, så køb ekstra materialer så du har noget at øve dig på.

Derudover findes der et hav af skabeloner til gratis invitationer, og det kan godt betale sig at søge lidt rundt på nettet for at finde det, du leder efter. Hvis du har Office-pakken installeret på din computer, ligger der endda invitationer gemt som skabeloner.  I forhold til at få inviationerne printet, så tjek de forskellige printsider og vær ikke bange for at ringe trykkerierne op for at få en god pris.  Især hvis du skal have printet mange invitationer, bordkort og takkekort, kan det godt betale sig at shoppe lidt rundt. Husk at kigge på den samlede pris for invitationerne + fragt, så det bliver lettere at sammenligne. Nogle steder kan fragten tilmed være gratis i perioder, så hold øje.

Til at holde styr på gæstelisten, kan du bruge det smarte online tracking system på: Rsvpify.com eller Doodle.com. Her kan gæsterne besvare din invitation hurtigt og gratis, og du kan se svarene med det samme.

6. Bryllupstøjet

Rent objektivt set så er der ingen regler for, hvad gom og brud skal have på i kirken. Traditionelt set er kirkebryllupper blevet fejret i mere formelt tøj end bryllupper på rådhuset, men der er altså ingen officielle regler for, hvad man skal have på hvor. Derfor må I gerne hoppe i jeres yndlingsfarver, hvad enten det er laksefarvet, bordeaux eller koksgrå. Der er ikke mange, der gør det, men hvis I har lyst, og det passer bedre til jer, så kast jer ud i lidt mere farve.

Det kan desuden give rigtig god mening at skrue lidt ned for prisen på tøjet. I skal kun have det på den ene dag, og brudekjolen kan snildt komme til at koste omkring 10.000, hvis man ikke skeler til prisen, når man vælger. Overvej eventuelt at købe tøjet brugt, leje det eller måske sælge det igen, hvis I vælger at købe.

I stedet for at betale ekstra for at tøj der er beregnet til bryllupper kan I fint købe almindeligt festtøj, og måske endda bruge det efterfølgende. Tjek eventuelt netbutikker hvis du ikke lige bor i en by med en masse kjolebutikker. De fleste webshops tilbyder efterhånden gratis/ billig fragt og returnering, så hvis kjolen alligevel ikke er i øjet, kan du returnere den uden yderligere omkostninger. 

7. Gammelt, lånt og blåt
Du skal som brud have fat i noget gammelt, noget lånt og noget blåt. De tre ting kan du godt tænke ind med det samme. Har din familie f.eks. et slør som går i arv, skal du ikke selv ud og investere. Det kan også være at du har nogle gode venner, som lige er blevet gift, hvor du kan få lov til at låne sko, slips, diadem eller andet.


Hvis ikke det er tilfældet, kan du selv lave sløret - det skal alligevel rives i stykker, så det kan give god mening ikke at bruge en formue på det. Hvis du selv vil i gang med at sy, er proceduren faktisk ganske enkel.

Køb en metalkam til at sætte i håret, og sy så tyl fast på kammen. Efterfølgende kan du lime silkebånd fast, så man ikke kan se der, hvor du har syet. Tyl koster ikke det store, og hvis du køber en finere kvalitet med mindre huller, vil sløret falde mere ned omkring dig.

Du skal selvfølgeligt ikke gå fuldstændig på kompromis med alt på jeres store dag, så hvis I behøver lidt ekstra penge, kan I snakke med bankrådgiveren, eller undersøge forskellige privatlån på Samlino.