Abekopper spreder sig i flere lande: Vaccine på vej

En dansk virksomhed har skrevet kontrakt om levering af vacciner til et unavngivet europæisk land.

Sundhedsmyndighederne verden over og især i Europa har advaret om, at den potentielt dødelige virus, abekopper, på mystisk vis spreder sig i især Europa.

Ét af symptomerne er blærer, som spreder sig over hele kroppen / Foto: CDC

Sygdommen findes normalt kun i Vest- og Centralafrika, men den seneste måneds tid er der registreret ni tilfælde i Storbritannien. 

Læs også

Nyt studie: Delta-varianten vil vende tilbage

Siden har både Sverige, Portugal, Spanien, USA og Canada registreret adskillige smittetilfælde, ligesom den fungerende direktør for infektionskontrol og nødberedskab i Folkehelseinstituttet i Norge, Siri Laura Feruglio, har udtalt, at virusset formentlig vil sprede sig til endnu flere lande i den kommende tid. 

Der er endnu ikke registreret smittetilfælde i Danmark, men nu har den danske medicinalvirksomhed Bavarian Nordic alligevel scoret kassen på smitteudbruddet. 

Det skriver TV2

Virksomheden producerer nemlig koppevaccinen Imvanex, og onsdag meldte de ud, at de har indgået en aftale med et unavngivent europæisk land om levering af vaccinen, hvilket førte til en kæmpe stigning i deres aktie.

"Selvom omstændighederne omkring de aktuelle tilfælde af abekopper i Europa mangler at blive klarlagt til fulde, så er hastigheden hvormed disse har udviklet sig, samt risikoen for, at yderligere infektioner kan være forekommet, uden at være blevet opsporet, faktorer, der kræver en hastig og koordineret indsats fra myndighedernes side," har Bavarian Nordics administrerende direktør Paul Chaplin udtalt i en meddelelse.

Ét af smittetilfældene i Storbritannien kan spores tilbage til Nigeria, men det vides ikke, hvordan resten er blevet smittet. 

Sammenholdt med, at sygdommen på mystisk vis har spredt sig til flere forskellige lande på samme tid, stiger bekymringen for, at flere er smittede, uden at det er blevet opdaget. 

Det eneste, som de fleste af de smittede personer har tilfælles er, at de er homoseksuelle, biseksuelle eller på anden vis har seksuel omgang med andre mænd. 

Hvis du vil læse mere om smitteudbruddet, symptomer og selve virusset kan det gøres ved at trykke her eller på artiklen herunder. 

Læs også

Nærmer sig Danmark: Dødelig virus spreder sig til flere lande

 

 

Dagens Gossip