Hvis man som kvinde får en spontan abort i weekenden, så gør det kun ondt værre. På flere af landets mindre sygehuse er de gynækologiske afdelinger nemlig lukket ned fra fredag eftermiddag og til mandag morgen. Derfor bliver de aborterende kvinder placeret blandt nybagte mødre på fødegangen af mangel på bedre.
Det skete blandt andet for Ann-Britt Krebs-Ambo fra Solrød, der var indlagt på Roskilde Sygehus, hvor hun blev placeret på fødegangen efter en spontan abort.
Hendes historie kan du læse her: Knust mor efter abort: Ann-Britt var indlagt med glade nybagte mødre på fødegangen
I kølvandet på den artikel har Dagens.dk modtaget adskillige kommentarer fra kvinder, der har haft samme oplevelse i forbindelse med en spontan abort.
- Jeg har selv for godt seks måneder siden prøvet præcis det samme som i artiklen, så jeg kan godt sætte mig ind i det. Jeg var også indlagt med nybagte forældre, og det var ganske enkelt forfærdeligt, og jeg håber at ingen skal opleve at være så knust over at miste et barn, hvor man samtidig kan kigge ud på gangen og se en lykkelig mor amme sin baby, skrev Tina-Heidi Karred Thomsen.
En anden kommentar kom fra Anitta Valentina, der skrev: Det gør sindssygt ondt og føles lidt som at få hjertet flået ud! Det sidste man ønsker er at se de lykkelige mødre med deres vugger og høre barnegråd. Jeg kan dog godt se, hvorfor man ligger der med dem. De har jo desværre ikke ressourcer nok på sygehuset.
Det er regionernes ansvar
Via en rundspørge til regionerne foretaget af dagens.dk lyder den generelle forklaring, at det er en afvejning af ressourcerne. På flere af de mindre sygehuse sker der så få spontane aborter på månedsbasis, at det ikke ville kunne forsvares at bruge så mange midler på at opretholde et akutpersonale i weekenderne. Udgangspunktet for de mindre sygehuse er derfor, at kvinderne ligger på afsnit, hvor de er skærmet fra svangre og barslende, men det er ikke altid muligt i praksis, lyder forklaringen.
På Christiansborg er der derfor delte meninger om, hvad man skal gøre ved problemet.
- Hvis regionenerne ikke kan finde ud af at varetage opgaven, så må vi jo gå ind og overtage på Christiansborg. En kvinde, der har aborteret og bliver placeret mellem fødende kvinder, hun risikerer en masse følgeproblemer såsom depression. Det kan vi som samfund ikke være tjent med, derfor bør vi finde en bedre løsning for de her kvinder, siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, til Dagens.dk.
Læs også: Kommune giver gratis gummi i kamp mod aborter
Hun mener ikke, det er rimeligt at kvinderne får den behandling på sygehusene og efterlyser mere prioritering af problemet hos lægerne.
- Det er utrolig usympatisk at placere dem på fødegangen. Det burde ikke forekomme, for det forstærker andre problemer for de her kvinder. Der bør være ressourcer til det, for det kan ikke koste alverden at have to ledige stuer, ellers må lægen må komme derhen, hvor patienten er. Det bør ikke være patienten, der skal flytte sig efter hvor lægen er, siger hun videre til Dagens.dk.
Hos socialdemokratiet er man dog ikke enig i, at Christiansborg skal blande sig i problemet, da det er et ansvar, der ligger hos regionerne og de fagligt ansvarlige på sygehusene.
Det er ikke noget vi hverken kan eller vil regulere fra Christiansborg. Det er regionernes ansvar at skabe de bedste rammer for patienterne. Hvad der er bedst for den enkelte patient skal besluttes af de fagligt ansvarlige på det enkelte sygehus, og det har vi fuldt tillid til at de gør. Så det er ikke en beslutning vi skal blande os i på Christiansborg, siger Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører for Socialdemokratiet, til Dagens.dk.
Hos Danske Regioner anerkender man, at der er et problem, men der foreligger ikke umiddelbart nogen handleplan endnu.
- Det er efter min mening et meget relevant problem, der fortjener noget mere opmærksomhed. Ingen tvivl om, at det kan være utrolig hårdt for kvinder, hvis graviditet er endt med abort eller et dødfødt barn, at skulle dele afdeling med store gravide maver eller små nyfødte. Jeg ved ikke nok om, hvordan man præcist indretter sig på det område rundt omkring på sygehusene, men nu vil jeg tage sagen op i Danske Regioners sundhedsudvalg, så vi forhåbentlig kan komme op med nogle løsninger for kvinderne, skriver Ulla Astman, der er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, til Dagens.dk i en mail.